Der er ikke brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, mener LO, der hellere vil opkvalificere.

København. Efter regeringen har opgivet en fremrykning af en hævning af pensionsalderen, har det danske erhvervsliv efterlyst andre måder at få mere arbejdskraft.

Men erhvervslivet er på den gale vej, mener Lizette Risgaard, som er formand for hovedorganisationen LO. Organisationen er en paraply for 17 fagforbund.

- Vi har udsigt til en markant stigning i arbejdsstyrken i de kommende år. Det er som følge af de sidste års mange reformer. Velfærdsreformen og tilbagetrækningsreformen eksempelvis, siger hun.

- Derfor er opgaven ikke at øge arbejdsudbuddet. Det er at få opkvalificeret lønmodtagerne og de arbejdsløse, så vi har de rette hænder til fremtidens arbejdsmarked.

I samlet flok har Dansk Erhverv, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening opfordret regeringen til at finde andre tiltag til at skaffe mere arbejdskraft.

LO og særligt underforbundet 3F har ført en kampagne mod planerne om at fremrykke pensionsalderen. Derfor ser LO regeringens beslutning om at droppe det som en sejr.

- Det betyder ro og tryghed om lønmodtagernes pensionsalder. Det er vigtigt, at man ved, hvornår man kan gå fra arbejdsmarkedet, siger Lizette Risgaard.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvordan sikrer vi forebyggelse i fremtiden samt arbejdsforhold, der gør, at man kan holde ud til den pensionsalder, der er.

Selv om regeringen har droppet at fremrykke en stigning i pensionsalderen, mener Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF, ikke, at den hellige grav er velforvaret.

- Velfærdsaftalen presser allerede nogle lønmodtagere, siger hun.

Hun mener, at regeringen bør sørge for, at lønmodtagere belønnes, hvis de bliver på arbejdsmarkedet.

- Så man må finde nogle incitamenter. For eksempel nedsat arbejdstid. Det kan klares gennem overenskomster. Ellers skatteincitamenter. Det er en bedre vej at gå.

/ritzau/