SVM-regeringen har klokken 12 torsdag præsenteret sit forslag til regeringens første finanslov. Hvisman havde forventet nye økonomiske gaver, blev man nok slemt skuffet.

For ifølge regeringen er der bestemt ikke plads til de store økonomiske armbevægelser næste år.

Forslaget har fået titlen 'En ansvarlig vej frem' og er ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) et ansvarligt forslag, hvor regeringen på grund af bekymring for inflationen spænder den økonomiske livrem stramt.

Derudover understregede Wammen flere gange, at der er et stort behov for reformer på en række områder.

»Det er sådan, vi kan få Danmark sikkert igennem den tid, som er forude,« lød det fra Wammen under præsentationen.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sagde, at regeringen forventer, at dansk økonomi »tager en puster og taber lidt fart« i de kommende år.

»Dansk økonomi er fortsat stærk og robust. Regeringens finanslovsforslag er ansvarligt og tilpasset økonomien, så det ikke puster til inflationen. Jeg glæder mig over, at vi prioriterer sundhedsvæsenet, bedre vilkår for virksomheder, en landsbypulje og en bredbåndspulje,« lød det fra den fungerende Venstre-formand.

Regeringens finanslovsforslag indeholder en række allerede kendte initiativer som eksempelvis Ukraine-fonden og den allerede indgåede aftale fra februar om inflationshjælp.

Herunder kan du få et overblik over udvalgte hovedpunkter fra finanslovsforslaget:

⦁ 7 milliarder kroner til Ukraine-fonden i 2023.
⦁ 2,4 milliarder kroner til aftale om inflationshjælp fra februar.
⦁ 2 milliarder kroner til akutplan for sygehusvæsenet i 2022-2024.
⦁ 1,3 milliarder kroner til reserve til ny arbejdsmiljøaftale i 2023-2026.
⦁ 1 milliard kroner til annullering af skatteforhøjelse på selskabers ejendomsavancer. En skatteforhøjelse, der ellers skulle have været med til at finansiere Arne-pensionen.

Der er denne gang afsat en såkaldt forhandlingsreserve på 200 millioner kroner.

En pulje, som sædvanligvis går til at finansiere ønsker fra de andre partier, som gerne vil være med i aftalen. Normalt plejer der at være langt flere penge for partierne at forhandle om.

Forhandlingerne går i gang fredag i Finansministeriet.