Foto: Nils Meilvang

I værksætter og finansmand Klaus Riskær Pedersen er ikke imponeret over innovationsminister Sophie Løhdes (V) nye udspil til en bedre offentlig sektor. Udspillet er ikke innovativt, lyder kritikken.

Lad os lige teste et par af Sophie Løhdes pointer: ' Den offentlige sektor skal gå længere på literen'. Ja eller nej?

Ja, det skal den.

'Der skal luges ud i regler og dokumentationskrav i den offentlige sektor'. Ja eller nej?

Ja.

Okay, hvorfor er du så ikke begejstret for Sophie Løhdes udspil til en bedre offentlig sektor? Det er en begyndelse, men når det kommer fra en innovationsminister, så skal det være innovation og ikke bare administration. Den offentlige sektor sælger jo nærvær, omsorg og hjælp.

Men er det ikke netop det, ministeren vil opprioritere ved at rydde ud i regler?

Jo tak.

Men det er jo noget, en tredjeårsstuderende på CBS kan skrive, det her. Vitterligt. Der er intet nyt i det.

Men det gør det vel ikke dårligt? Nej, men det er i hvert fald ikke innovation.

Min kritik går på, om det var det, der skulle komme ud af et innovationsministerium? Der er min vurdering, at stakkels Sophie Løhde er landet tungt under Finansministeriets sædvanlige systematik og praksis. Det stinker det langt væk af.

Men er det ikke innovativt, at private investorer skal kobles på velfærdsopgaverne? Nej, det er det ikke. Vi har stort set kun dårlige erfaringer med det. Selve tilgangen til, hvordan man skal få mere tid til kerneopgaven, er de sædvanlige Djøf-ligegyldigheder.

Hvad er det så lige, du selv ville foreslå, som er innovativt?

Svaret er, at det først og fremmest drejer sig om medarbejderne i den offentlige sektor, fordi det er dem, der producerer ydelserne. Vi skal gøre det muligt for de offentligt ansatte at påtage sig større ansvar og engagement. Og få større indflydelse.

Hvordan det konkret?

De steder, hvor det giver mening, skal man give dem mulighed for at være i nogle operative arbejdsfællesskaber, f. eks. hjemmehjælperne. Vi skal have distribueret ansvaret ud og decentraliseret. Det gør vi ved, at medarbejderne er ejerne.

Hvor har du set, at det er en succes?

Aldrig, for det er ikke lavet før.

Så kan du jo heller ikke vide, om det virker? Det bliver en større succes, end hvis vi forsøger at lave gigantiske privatiseringer og centraliserer. For når hele ressourcen er en human ressource, kan vi ikke tilføre noget med kapital i sig selv.

Den offentlige sektor er effektiviseret, så det vi har brug for er, at de, der arbejder i den, er mere motiverede og har større ansvar. Og det er de, hvis de har større indflydelse på deres arbejdsopgaver.

Og hvorfor kan det offentlige system i sig selv ikke give det?

Fordi regler og systemer dræber det. Sophie Løhde kan ikke ændre et problem ved at ændre i symptomerne. Du skal ændre problemet.

Hendes svar er forkert, mit er rigtigt, og det vil jeg vædde en frokost i Snapstinget på.

 

SMS

Hitter på Facebook