»Det er et helvede.«

Sådan lyder reaktionen fra den tidligere tv-vært Line Baun Danielsen, efter at et brev i denne måned har skabt stor forvirring hos både hende og Annette Heick. For indholdet i brevet var i virkeligheden ikke rettet mod dem.

'Den 1. januar 2018 træder en ny ordning i kraft, der hedder Praktikplads-AUB. Ordningen får betydning for, hvor mange elever I skal ansætte. Det er derfor vigtigt, at I læser resten af dette brev og vedhæftede pjece,' lød den ved første øjekast nedslående melding, som Line Baun Danielsen modtog i sin E-boks.

Hun driver LBD Kommunikation, der foruden hende selv tæller sønnen Rasmus, der arbejder 15-25 timer om måneden med at opdatere hendes sociale medier og tage billeder til hendes blog.

»Elever? Hvorfor får jeg sådan et brev? Jeg har jo ikke plads til elever,« tænkte Line Baun Danielsen.

»Jeg læste det sådan, at alle virksomheder, der betaler ATP-bidrag til mere end én medarbejder - og det gør jeg jo - skal have en elev,« siger Line Baun Danielsen, der greb tastaturet og skrev en blog på BT.dk.

Annette Heick har fået samme brev fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Også hun skrev en blog på BT.dk, hvor hun lufter lige dele frustration og undren.

'Det er virkelig meget svært ikke at se det som en ekstra skat til de bittesmå virksomheder, der i forvejen er pressede. Stakkels dem, der er nystartede. Jeg kan godt forstå idéen, for naturligvis vil man bakke op om flere elevpladser, men der er jo altså virksomheder, hvor det absolut ingen mening giver,' skriver Annette Heick, der hurtigt kom i tanker om, at også hendes forældre vil være omfattet af den nye regel.

Keld og Hilda Heick driver virksomheden Heick Music Aps - som kun beskæftiger entertainerparret selv.

'Jamen, alene opslaget til arbejdsformidlingen: ’Vil du i lære som Keld og Hilda?’ Min mor og far slæber selv anlæg; mixerpult, højtalere, bundkasser m.m. Det er dog ifølge Arbejdstilsynet alt for tungt til, at en elev må håndtere det, så det må mine forældre fortsat selv klare. De fylder 72 i år,' skriver Annette Heick.

Både Line Baun Danielsen og familien Heick kan dog ånde lettet op. Af en folder fra Undervisningsministeriet og Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, der er udsendt sammen med brevet, fremgår det, at ordningen kun omfatter arbejdsgivere, der har 'indberettet fuldt ATP-bidrag for mere end én fuldtidsansat, erhvervsuddannet
medarbejder.' Altså en medarbejder, der eksempelvis har gennemført en uddannelse fra en handelsskole eller en teknisk skole. Men spørgsmålet er, om det er så åbenlyst hvad det begreb omfatter?

Det mener Line Baun Danielsen ikke. Og hun synes efterhånden, at den administrative del af at være selvstændig er 'et helvede'.

»Jeg hader alle de breve, jeg får i E-Boks. Jeg elsker friheden ved at være selvstændig, men det er ikke blevet nemmere de seneste ti år,« siger hun.