Lyt til artiklen

- Dem der skal I bare kaste sten på, store sten.

En mand klædt i slidte overalls stiger ind i sin bil og peger fra førersædet over mod 3Fs bygning i Vejle, der ligger lige over for Restaurant Vejlegården, hvor Liberal Alliance har valgt at placere sit sommergruppemøde, skriver B.dk.

- Ikke små sten, tag de store.

I flere måneder har restauranten været en ideologisk kampplads i dansk politik, da Vejlegårdens ejer, Amin Skov, har indgået overenskomst med KRIFA, hvorefter 3F har iværksat en blokade. Det har fået Liberal Alliance til at flytte andendagen af sit sommergruppemøde til restauranten. I sympati med ejeren.

På Vejlegårdens terrasse var mærkesagerne om lavere skat og mere vækst trådt i baggrunden for en strammere udlændingepolitik.

- Vi siger ja tak til folk, der vil bidrage, og nej tak til folk, der ikke vil bidrage. Vi skal sørge for, at der ikke kommer folk hertil, som ligger samfundet til last, sagde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, på pressemødet.

Liberal Alliances nye udlændingepolitik går på, at indvandrere med permanent ophold skal kunne udvises, hvis de begår personfarlig kriminalitet eller andengangskriminalitet. Samtidig foreslår partiet, at man ikke skal kunne opnå statsborgerskab, hvis man har begået en straffelovsovertrædelse.

- Udgangspunktet er enhver straffelovsovertrædelse, hvis der er tale om folk på midlertidig opholdstilladelse. En midlertidig opholdstilladelse er noget, man får, når man lige er kommet til landet, og kan du ikke vise, at du er interesseret i at overholde landets love, så er det vigtigt, at sende et signal om, at det kan vi ikke acceptere, siger partiets nyudnævnte integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Han afviser samtidig, at partiet og dets ledere er vendt på en tallerken i udlændingespørgsmålet fra slappere til strammere.

- Det ligger i naturlig forlængelse af vores retspolitik, hvor vi har en stram linje. Der har været en stigning i antallet af udenlandske kriminelle i Danmark, og det bliver vi nødt til at gribe ind over for, siger han og understreger, at man vil se mere politik fra Liberal Alliance, der ligger uden for deres traditionelle mærkesager.

Regeringspartierne undrer sig over LAs fokus på udlændinge.

- LA har jo lavet udlændingepolitik med regeringen. Blandt andet skal vi til at forhandle om at få folk ud af asylcentrene og arbejde og bo. Nu vil de så stramme skruen. Jeg troede faktisk, at de havde meldt sig ind i kampen mod den uretfærdige udlændingepolitik, som højrefløjen ønsker, siger fungerende politisk ordfører fra SF, Karina Lorentzen.

Samme toner kommer fra de Radikales indfødsretsordfører, Zenia Stampe.

- Vi er klart imod – det har ingen gang på jord. Vi har meget strenge regler i forvejen. Reglerne er jo sådan i dag, at udlændinge bliver udvist for kriminalitet med mindre det er i strid med konventionerne, siger Zenia Stampe.

Men det er en typisk reaktion, svarer LA.

- Det er sådan, at de seneste 10 år, hvor man har diskuteret udlændingepolitik, så bliver nye forslag altid mødt med »konventionsbrud«. Helt basalt er det sådan, at konventioner kan laves om, hvis det kommer dertil, siger Simon Emil Ammitzbøll.