Søren Pape Poulsen overleverer borgmesterkæden i Viborg og ser nu frem til at kunne koncentrere sig fuldt ud om sit hverv som partileder.

Den har tynget. Borgmesterkæden. I hvert fald i den seneste måneds tid. Det erkender Søren Pape Poulsen (K), der siden primo august har bestridt to krævende stillinger som borgmester i Viborg og politisk leder for de Konservative.

Derfor vil det også lette gevaldigt, når han onsdag klokken 17 siger farvel til byrådet, løfter borgmesterkæden over hovedet og sænker den ned på partifælle Torben Nielsens (K) skuldre.

»Ja, det vil det, men det er også vemodigt. Og jeg giver den videre til en partifælle, og det er jeg rigtig glad for,« siger Søren Pape Poulsen.

7. august overtog han Lars Barfoeds (K) partilederkontor på Christiansborg og har siden pendlet mellem Viborg Rådhus og Slotsholmen. Nu bliver lokalpolitikken lagt på hylden.

»Jeg glæder til at kunne være 100 procent til stede i arbejdet som politisk leder, for det er jo ingen bolsjebutik, jeg har styret i Viborg. Der er 7.000 ansatte, et milliardbudget og rigtig mange opgaver, så jeg har brug for helt og aldeles at kunne koncentrere mig om erhvervet som leder af Det Konservative Folkeparti,« siger Søren Pape Poulsen.

Sagen om Viborg Kommunes støtte til den lokale fodboldklub Viborg FF har han dog ikke formået at lægge på hylden, og den nye politiske leder er sjældent blevet nævnt, uden det har været i forbindelse med Energi Viborgs køb af Viborg FFs stadionnavn. Og det har ifølge Søren Pape Poulsen besværliggjort starten som partileder.

»Naturligvis har det haft en betydning. Jeg skal da ærligt indrømme, at det kom bag på mig, at jeg skulle forholde mig så meget til gamle sager, som viborgenserne for længst var trætte af at høre på. Men sådan er det, og det tager jeg med oprejst pande. Og jeg har også fået lov til at tale politik på det seneste, så det er fint nok,« siger han.

Den konservative leder understreger, at han blandt andet har markeret sig med holdninger om grundskylden, planloven og kastet sig ind i debatten om de unge kriminelle piger.

»Så jeg synes sådan set, at der har været en del politik, men det, man naturligvis mangler fra mig, som vi er ved at bygge op, og som man kan se frem til på vores landsmøde sidst i september, det er måske en lidt større fortælling, men den har været svær at give i nogle korte interviews,« siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: Hvad kan vi så forvente fra dig på de Konservatives landsråd 27.-28. september?

»Det er selvfølgelig en præsentation af, hvordan jeg samlet set ser det konservative projekt. Og så er det jo sådan, at vi står på et politisk grundlag, og så vil jeg prøve at udfolde, hvad der er særligt vigtigt.«

Spørgsmål: Forventer du, at sagen om den kommunale støtte til Viborg FF er afsluttet nu?

»Jeg ved ikke, om jeg har forventninger til det længere, og jeg tager det også helt afslappet. Jeg har ikke forsøgt at skjule mig i den sag på noget tidspunkt, men jeg har bare konstateret, at der har været interesse. Og man må for min skyld skrive alt det, man vil om det fremadrettet. Det kan jeg jo ikke gøre noget ved alligevel.«

Den konservative folketingsgruppe har godkendt Søren Pape Poulsen som ny politisk leder, men han tiltræder officielt først på partiets landsråd.