Flere tidligere udenrigsministre undrer sig over at den nyudnævnte udenrigsminister Lene Espersen (Kons.) har valgt at droppe at deltage i et topmøde, hvor blandt andet USA's udenrigsminister Hillary Clinton deltager.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Topmødet er et møde mellem de arktiske lande USA, Rusland, Canada, Norge og Danmark, om Nordpolens fremtid som starter i morgen i Chelsea, i Canada.

På topmødet deltager blandt andet Hillary Clinton og Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov og Canadas udenrigsminister Lawrence Cannon, men Danmark har valgt at sende Lene Espersens konservative partfælle, justitsminister Lars Barfoed.

- Undenrigsmininisteren er på en længe planlagt ferierejse med familien et sted sydpå. Men der bliver ikke taget nogle afgørende beslutninger på topmødet, siger en talsmand for Udenrigsministeriet, der oplyser at Lene Espersen og Hillary Clinton mødes om få uger på NATO's halvårlige udenrigsministermøde, og at der derudover arbejdes på et endnu et møde mellem Hillary Clinton og Lene Espersen. .

Men hendes beslutning om at blive væk undrer flere tidligere danske udenrigsministre.

Det er guld værd for en ny dansk udenrigsminister at møde kolleger fra USA, Rusland, Canada og Norge, mener den radikale Niels Helveg Petersen.

- Det er godt diplomati at gøre det. Så det undrer mig meget, at den danske udenrigsminister ikke synes, at det er hendes tid værd, siger han.
 
Og den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister Mogens Lykketoft er enig.

- Det havde været en god idé, hvis hun kunne deltage. Men jeg kender ikke Lene Espersens program, og det er vigtigt at Danmark i hvert fald er repræsenteret på ministerplan, og det kan jeg forstå vi er, siger Mogens Lykketoft til bt.dk

Udenrigsministeriet arbejder ifølge bt.dks oplysninger på at arrangere et møde mellem Lene Espersen og Hillary Clinton i løbet af foråret.