Absurd dagpenge-teater fortsætter: Lars Pries mister retten til kontanthjælp efter 1. juli, hvis han tager fem dages arbejde og ikke får et varigt job bagefter.

46-årige Lars Pries fra Skævinge gav i dag Folketingets Beskæftigelsesudvalg en praktisk lektion i hvordan akutpakkens regler fungerer ude i det virkelige liv.

Den tidligere it-chef har gået ledig i to år og har søgt over 2.000 jobs, men jobcenteret har ikke været i stand til at finde et eneste regulært job til ham. Sidste år løb han ind i det problem, at han mistede dagpengeretten, hvis han tog et kortvarigt arbejde. Med de nye regler, der trådte i kraft ved nytårsskiftet, er hans situation blevet en tand mere absurd. Det forklarede han beskæftigelsesudvalget onsdag formiddag.

SKAL MAN HAVE LOV TIL AT ARBEJDE FRIVILLIGT MERE END FIRE TIMER OM UGEN UDEN AT MISTE RETTEN TIL DAGPENGE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

- Tager jeg fem dages arbejde, rygere min slutdato som er 23. juni over skæringsdatoen på 1. juli, og så kan jeg hverken få dagpenge eller komme i betragtning til den nye kontanthjælpsordning, der er uafhængig af min kones indtægt og ejendele. Hvis jeg tager de fem dages arbejde og ikke får arbejde igen, er jeg med andre ord værre stillet, end hvis jeg bare går hjemme og laver ingenting, siger Lars Pries.

Formanden for udvalget, socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen takkede Lars Pries for at møde op og redegøre for sin sag. Men han kunne ikke love ham, at reglerne laves om.

-  Regelsættet er klart nok. Man skal stå til rådighed og tage det arbejder, der er. Der er ikke noget at pinde om. Det er der ikke noget at gøre ved. Mere uformelt kan jeg tilføje, at man som ledig skal overveje grundigt, hvad man gør. Der er over hundrede tusinde arbejdsløse og enkelte løber ind i nogle helt specielle problemstillinger. Det kan man ikke indrette hele systemet efter, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Så den kloge beslutning er at sige nej til en uges arbejde?

- Jeg synes den kloge beslutning er at tage et arbejde. Det er via arbejde, at man får en tilknytning til arbejdsmarkedet og kommer i gang, siger han.

- Også selv om det koster noget på ydelsen?

 - Ja, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Lars Pries er nu trådt ud af akutpakken, fordi den efter hans opfattelse ikke kan give ham et reelt tilbud om job og i øvrigt har afvist at stille ham et uddannelsesforløb til rådighed. Jobcentret mener, at han er kvalificeret nok. Han påpegede også overfor beskæftigelsesudvalget, at reglerne om frivilligt ulønnet arbejde er alt for stive.

Man må højst arbejde ulønnet og på frivilligt basis i fire timer om ugen. Som tidligere ansvarligt for Hjemmeværnets snerydning i Nordsjælland står han nu i den situation, at han ikke uden at miste hele sin indtægt, kan påtage sig denne opgave fremover. Heller ikke selv om han ikke får en krone for det.

Skal man have ret til at arbejde frivilligt mere end fire timer om ugen uden at miste sine dagpenge?

Deltag i debatten herunder.