Hverken de Konservative eller Venstres formand vil overhovedet diskutere, om sex mellem søskende skal lovliggøres.

Det er både »absurd« og »mærkeligt«, hvis det skal være lovligt for biologiske familiemedlemmer at gå i seng med hinanden.

Det er den konservative retsordfører, Tom Behnkes, reaktion på debatten om, hvorvidt det skal være lovligt for myndige søskende eller myndige forældre og børn at gå i seng med hinanden.

Debatten er blusset op, efter et halvsøskendepar stod frem i Information og fortalte om deres kærlighedsforhold, der har resulteret i et lille barn. Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har efterfølgende over for Politiken bebudet, at partiet umiddelbart går ind for at afkriminalisere såkaldt søskendesex - uden at det dog er et forslag fra partiet.

Men de Konservative vil bestemt ikke være med til at ændre loven på området.

- Vi er meget tilfredse med de regler, vi har i dag, og det har vi ikke tænkt os at lave om på. Vi synes, det er meget mærkeligt og unaturligt, hvis søskende skal have sex og måske børn, siger Tom Behnke.

Juraprofessor Vagn Greve fra Copenhagen Business School har anført, at han ikke ser nogen grund til, at sex mellem biologiske familiemedlemmer som for eksempel far og datter skal være ulovligt, så længe de begge er myndige, og forholdet er frivilligt. Men det er de Konservative altså ikke med på.

- Kannibalisme er heller ikke tilladt, selv om begge parter er med på det, som vi så i en sag fra Tyskland. Der er nogle ting, hvor vi som samfund må sige, at her sætter vi altså grænsen for, hvor mærkelige ting man kan finde på at gøre, siger Tom Behnke.

Man kan nemlig ikke være sikker på, at forholdet i givet fald er fuldstændig frivilligt.

- Vi skal huske på, at der er det genetiske, det etiske, det moralske, men der er sandelig også det tvangsmæssige element. Det er jo et afhængighedsforhold, når man er i familie med hinanden. Der kan nemt opstå noget, som er mere eller mindre tvang, hvor man tænker, at det er man nok nødt til, for i vores familie er det almindeligt, at man gør sådan. Det er ikke sikkert, der er vold eller fysisk tvang, men alene det, at man er i et afhængighedsforhold som familie, gør, at der kan opstå noget, som minder om en tvangssituation, siger Tom Behnke.

Også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skriver på sin Facebook-profil, at han ikke vil gå med til at afkriminalisere sex mellem bror og søster.

- Danmark er i krise, og vi mister dagligt arbejdspladser til udlandet. Men her til lands diskuterer vi andre og lidt mærkelige ting... Nu har Enhedslisten og formanden for Etisk Råd startet en debat og det betimelige i, at sex mellem søskende ikke er tilladt. Efter mine begreber - men de er måske lidt primitive - forekommer det at være en overflødig debat: Det er både unaturligt og forkert. Beklager, hvis jeg ikke kan redegøre for de principielle, etiske og æstetiske perspektiver bag min holdning, men den er nu ikke til at rokke! skriver partiformanden.

Formanden for Etisk Råd, Jakob Birkler, siger til jp.dk, at rådet ikke har taget stilling til emnet, da det ligger på grænsen til rådets virksomhedsområde.

Det såkaldte Straffelovråd er på vej med en betænkning på området. Inden rapporten er klar, ønsker rådet ifølge politiken.dk imidlertid ikke at kommentere spørgsmålet.

Regeringspartiet Socialdemokraterne er imod en afkriminalisering af sex mellem søskende.

Synes du, det skal det være lovligt for søskende at have sex med hinanden?

Deltag i debatten under artiklen