Lars Løkke Rasmussen har været medlem af Venstre i mere end 40 år.

Han har været partiets formand og sågar statsminister af to omgange.

Men nu er det slut. Han har nemlig valgt at melde sig ud af Venstre. Det meddeler han på Facebook.

'Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandet vemod, har jeg her til nytår besluttet at sætte mig selv fri og melde mig ud af Venstre efter 40 års medlemskab,' skriver han.

Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, præsenterer sin nye erindringsbog "Om De Fleste - Og Det Meste" på restaurant Toldboden på Langelinie i København mandag den 31. august 2020.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, præsenterer sin nye erindringsbog "Om De Fleste - Og Det Meste" på restaurant Toldboden på Langelinie i København mandag den 31. august 2020.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Foto: Emil Helms
Vis mere

Han skriver dog, at han ikke vil overlade sin plads i Folketinget til en anden Venstre-politiker. Løkke vil nemlig fortsætte som løsgænger.

'Jeg er i kraft af mit personlige stemmetal valgt i egen ret og nedlægger derfor ikke mit folketingsmandat,' skriver Lars Løkke.

Lars Løkke blev i august 2019 tvunget til at forlade posten som Venstres formand. Det udspillede sig under stor dramatik på et hovedbestyrelsesmøde i Brejning ved Vejle.

Det skete få måneder, efter han tabte statsministerposten til Mette Frederiksen, men sikrede Venstre en stor fremgang på 10 mandater.

(ARKIV) Tidligere formand Lars Løkke Rasmussen er rørt da han hyldes ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter, lørdag den 16. november 2019. Lars Løkke Rasmussen (V) har fået nyt job som rådgiver hos advokatfirma, men beholder pladsen i Folketinget. Eksperter vurderer, om der er et habilitetsproblem. Det skriver Ritzau, torsdag den 30. januar 2020.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Tidligere formand Lars Løkke Rasmussen er rørt da han hyldes ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter, lørdag den 16. november 2019. Lars Løkke Rasmussen (V) har fået nyt job som rådgiver hos advokatfirma, men beholder pladsen i Folketinget. Eksperter vurderer, om der er et habilitetsproblem. Det skriver Ritzau, torsdag den 30. januar 2020.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

Fremgangen til Venstre blev sikret med et politisk budskab om at danne et flertal henover midten med blandt andre Socialdemokratiet. En kurs, som den nye formand Jakob Ellemann-Jensen siden har hældt ned ad brættet.

Men Løkke gentager nu sit budskab som sin afskedssalut til Venstre.

'Derfor appellerede jeg i sidste valgkamp til samarbejde over midten. For at blive frigjort af højrefløjens ultimative krav. Og med et ønske om at frisætte den reformvillige del af den socialdemokratiske bevægelse fra venstrefløjens jerngreb. Så der kunne laves politik med appel til den brede befolkning – i by og land, på kontorer og i produktionshaller, unge og gamle, generationsfæstede og nytilkomne,' skriver han på Facebook.

Sidste år udgav Lars Løkke en bog, hvor han bl.a. undsagde den linje, som Venstres nuværende ledelse har lagt. Det kostede ham et par hårde politiske lussinger fra flere af hans tætte partifæller.

(ARKIV) Jakob Ellemann-Jensen (V), da finansministeren sammen med skatteministeren og aftalepartierne Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afholder pressemøde om aftale om grøn skattereform i Finansministeriet i København, tirsdag den 8. december 2020..Venstre går ind for rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis en undersøgelse ikke leverer klar konklusion. Svag formand kan ikke røre Støjberg, mener kommentator. Det skriver Ritzau, mandag den 28. december 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Jakob Ellemann-Jensen (V), da finansministeren sammen med skatteministeren og aftalepartierne Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afholder pressemøde om aftale om grøn skattereform i Finansministeriet i København, tirsdag den 8. december 2020..Venstre går ind for rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis en undersøgelse ikke leverer klar konklusion. Svag formand kan ikke røre Støjberg, mener kommentator. Det skriver Ritzau, mandag den 28. december 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

At Løkke nu melder sig ud af Venstre, forklarer han med, at han vil være en fri stemme i offentligheden.

'Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri,' skriver han.

'Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid – og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag. Jeg troede ellers, det var en engangsforeteelse, at medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg,' fortsætter han.

Den sidste bemærkning fra Løkke er en henvisning til, at Inger Støjberg for få dage siden blev fyret som partiets næstformand, fordi hun i flere tilfælde har modsagt Jakob Ellemann-Jensen i politiske sager.

Andre læser også