Mange fagfolk fra sundhedssektoren har i årevis på kant med loven hjulpet mennesker uden opholdstilladelse.

Politiet overvejer at skride ind over for en kommende sundhedsklinik for illegale udlændinge i København. Men et netværk af fagfolk fra sundhedssektoren har i mange år stået til rådighed for personer uden opholdstilladelse, skriver Politiken søndag.

Ifølge sundhedsloven har personer uden opholdstilladelse alene ret til at få behandlet akut sygdom - ikke andre helbredsproblemer. Dermed bevæger netværket sig i en juridisk gråzone, fordi lægerne behandler alt fra halsbetændelse til kræft.

ER DET I ORDEN, AT LÆGER BEHANDER ILLEGALE UDLÆNDINGE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Talskvinde for organisationen Flygtninge Under Jorden, Michala Clante Bendixen, har en liste på seks læger plus et mindre antal specialister tilknyttet, men:

- Reelt er der flere, for de tilknyttede sundhedspersoner har selv hver sit eget lille private netværk. Nogle hjælper en enkelt gang, andre med jævne mellemrum, fortæller Michala Clante Bendixen til avisen.

En meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken, viser, at sundhedshjælp til illegale udlændinge støttes af store dele af den danske befolkning:

Hver tredje dansker siger o.k. til at give hjælp i forbindelse med alle slags lidelser. Yderligere 40 procent er positive, men synes, at grænsen går ved de akutte sundhedsproblemer.

Knap hver fjerde dansker synes slet ikke, at det er i orden at lægebehandle mennesker, der lever i skjul, skriver Politiken.

En af de helt nye i netværket er øre-, næse- og halsspecialist Peter Poulsen fra Viborg. Han meldte sig som interesseret hos Røde Kors i foråret, og allerede dagen efter fik han en patient: En kvinde med hævet skjoldbruskkirtel, hvor der er mistanke om kræft.

Peter Poulsen mener ikke, at han bryder udlændingelovens forbud mod at bistå mennesker uden lovligt ophold. Heller ikke selv om han hjælper dem med mindre alvorlige ting, som ikke umiddelbart kommer ind under 'akutte' helbredsproblemer.

- Selv en ørebetændelse kan udvikle sig til noget alvorligt, hvis den ikke behandles, siger Peter Poulsen til avisen.

/ritzau/

Synes du, at det er i orden, at læger behandler illegale udlændinge? Har alle i Danmark ret til lægehjælp? Skal lægerne kun behandle, hvis der er tale om akut sygdom? Eller må illegale udlændinge gå til myndighederne, hvis de er syge? Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.