Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danmark bør ikke gøre mere på klimaområdet end det, der er internationalt aftalt, mener Liberal Alliance.

København. Det er en klimaudvikling, som har været undervejs længe, og det er ikke rigtigt, at vi i Danmark ikke tager ansvar for klimaforandringerne.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances klimaordfører, Carsten Bach, efter at en ny international rapport viser, at 2015 har været et sort år for klimaet. Det har fået S, SF og Alternativet til at sige, at Danmark bør skrue op for klimaambitionerne.

Men det ville være forkert, mener Carsten Bach.

- Det er ikke op til Danmark at føre global stormagtspolitik på klimaområdet. Det er vi simpelthen for små til. Det er lande som Kina, Indien, Brasilien og USA, der skal trække læsset her.

- Vi skal selvfølgelig gøre vores del, men vi skal ikke gøre mere end det, der er internationalt aftalt, siger ordføreren.

Det vil nemlig blive en konkurrenceulempe for dansk erhverv, da det vil koste arbejdspladser og vækst i Danmark, siger Carsten Bach.

- Hvis vi laver restriktioner og pålægger PSO-afgifter, vil det være konkurrenceforvridende og flytte produktion fra Danmark til mindre CO2-effektive lande som Indien og Kina. Og det er jo ikke til gavn for klimaet.

- Vi har en førertrøje inden for vedvarende energi, og det skal vi benytte os af, og så skal vi politisk støtte op om de internationale aftaler.

Ifølge Carsten Bach er der derfor heller ikke hold i at kritisere regeringen for ikke at gøre nok på klimaområdet.

- Jeg mener derimod, at regeringen bør roses for at være i stand til at indgå en international aftale om blandt andet CO2-reduktioner.

450 forskere fra hele verden har bidraget til rapporten "Klimaets tilstand", som udsendes årligt af det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration, Noaa.

Den viser, at den globale temperatur, vandstanden i havene og udledningen af drivhusgasser steg til rekordhøjder sidste år.

/ritzau/