Regeringen vil genindføre omstrid registrering af internetaktivitet. Men det bliver ikke med opbakning fra LA.

København: Hvis regeringen gør alvor af planerne om at indføre, hvad telebranchen betegner som totalovervågning af internetbrugernes aktiviteter, så må den finde opbakning til det andre steder end hos støttepartiet Liberal Alliance.

Partiets it-ordfører, Christina Egelund, finder forslaget meget bekymrende.

- Vi lever i et liberalt demokrati, og der skal det være et grundlæggende princip, at man respekterer privatlivets fred. Der hører masseovervågning af borgere, der ikke er mistænkt for noget som helst kriminelt, ingen steder hjemme, siger hun.

Justitsministeriet vil genindføre den omstridte sessionslogning - registrering af brugernes aktivitet på internettet - som ellers blev afskaffet i 2014, da den havde vist sig ikke at leve op til formålet, nemlig at hjælpe politiets efterforskning.

Men nu skal registreringen altså indføres igen, bekræfter Justitsministeriet over for Ritzau.

Christina Egelund understreger, at hun ikke har set forslaget endnu.

- Men med det, vi har hørt om det indtil videre, har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at vi vil kunne stemme for det, siger hun.

Hun undrer sig over, hvorfor regeringen i det hele taget tager sessionslogning i brug igen. I 2014 var det nemlig Justitsministeriet, der kom frem til, at den ikke opfyldte sit formål.

- Jeg har taget konsekvensen af, at det er tvivlsomt, om reglerne om sessionslogning kan anses for egnede til at opnå deres formål, lød begrundelsen fra daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), da hun afskaffede registreringen.

- Det er genindførelse af nogle regler, som Justitsministeriet for få år siden sagde, var ubrugelige, som er dyre, og som indskrænker vores frihed, siger Christina Egelund.

Teleindustrien, der er brancheorganisation for teleselskaberne, vurderer, at regningen for logningen vil løbe op i flere hundrede millioner kroner.

/ritzau/