Historiker Steen Uffe Tommerup opgav at arbejde for Rasmus Jarlovs sightseeingselskab »Hamlet Tours«, fordi han risikerede at stå uden indkomst.

Som historiker med stort kørekort var jobopslaget som guide i den konservative politiker Rasmus Jarlovs sightseeingselskab Hamlet Tours lige i øjet for den 43-årige Steen Uffe Tommerup.

Han søgte jobbet i februar, fik det og sagde sit daværende job som handikaphjælper op, men ansættelsen endte, næsten inden han var begyndt.



Ifølge den tilsendte kontrakt, skulle Steen Uffe Tommerup stå »til rådighed« op til seks dage om ugen fra 1. maj til 31. september for at køre turister til bl.a. Kronborg Slot og Roskilde Domkirke.

Men selvom han fik en vagtplan for en måned, var der »ingen garanteret mindste arbejdstid«. Kun løn for de timer, hvor han rent faktisk blev kaldt på arbejde.

Det fremgår af kontrakten og en mailkorrespondance mellem Steen Uffe Tommerup og Rasmus Jarlov, som BT er i besiddelse af.  En kontrakt, som 3F i dag kalder yderst kritisabel.

»Jeg synes, at det lød som et særdeles godt koncept at sætte akademikere bag rattet, og jeg glædede mig til at skulle ud og levere en god vare. Men da det går op for mig, hvad jeg egentlig har sagt ja til, går det op for mig, at jeg risikerer at stå med nogle få tusinde kroner til at klare alle udgifter for. Det kan godt være, at jeg er naiv, men jeg havde alligevel troet, at vi i et velfungerende land som Danmark havde nogle overenskomster, som sikrede os mod så ringe vilkår,« siger Steen Uffe Tommerup, der har skrevet guidebøger og arbejdet som guide i Dansk Vestindien.

Allerede inden sin anden vagt 2. maj, hvor han skulle have kørt som »føl« på turistbussen, blev han aflyst. Klokken ca. 23 fik han at vide, at han ikke skulle møde næste morgen klokken 7.00. Bussen var overbooket, der var ikke plads til ham.

»I den jobsamtale, jeg havde med Jarlov, blev det klart tilkendegivet, at aflysninger ville ske i god tid, hvilket også var nødvendigt for mig, fordi jeg jo var nødt til at kunne tage arbejde andetsteds, når jeg ikke var garanteret arbejdstid,« siger Steen Uffe Tommerup, der fortsatte som tilkaldevikar det sted, hvor han netop havde sagt op som handikaphjælper.

Den vagtplan, som han efter adskillige rykkere, havde fået få dage før jobstart 1. maj var med andre ord ikke en garanti for arbejde, lod Rasmus Jarlov forstå i en mail til Steen Uffe Tommerup:

»Det er rigtig ærgerligt, når der aflyses, og vi gør naturligvis vores bedste for at undgå det. Men det kan desværre ikke helt undgås.«

Men det giver Steen Uffe Tommerup ikke meget for.

»Hvis han gerne vil have ordentlige mennesker, så må han også give nogle ordentlige vilkår. Jeg er ikke ude på at ramme Jarlov som person, men jeg bryder mig ikke om, at have en folkevalgt med de værdier. I hvert fald vil jeg fraråde andre at søge job hos ham,« siger Steen Uffe Tommerup.

Han blev i den konkrete situationen lovet en erstatningsvagt, men ifølge Steen Uffe Tommerup var det svært at presse ind, hvis kørehviletidsbestemmelserne for de øvrige vagter skulle overholdes for resten af ugen. Derudover kan man ikke bare kan sætte en tvunget fridag ind med så kort varsel. Den skal varsles to dage forinden, oplyser 3F.

For Steen Uffe Tommerup endte aflysningen i en længere diskussion med Rasmus Jarlov, inden de blev enige om at slutte ansættelsesforholdet.

LÆS RASMUS JARLOVS SVAR HERUNDER: