Hvorfor er det altid kvinderne, der skal skifte job, så mændene kan fortsætte deres fine karrierer,« spørger flere ligestillingsordførere.

Debatten er affødt af, at der er gået rod i kærligheden i Bendt Bendtsens ministerium.

Departementschef Michael Dithmer har forelsket sig i direktøren for Erhvervs- og Byggestyrelsen, Charlotte Münter, og nu venter parret barn.

Den amourøse forbindelse er imidlertid uforenelig med de forvaltningsmæssige regler.

Hvem af dem
Det står ret klar, at én af dem bliver nødt til at se sig om efter et andet job. Men hvem af dem skal det være?

Den radikale ligestillingsordfører Lone Dybkjær stiller sig gerne på Charlotte Münters side.

»Det er ikke specielt rimeligt, hvis det er hende, der skal ud at lede efter et nyt job. Måske burde han også give plads, men det er som regel den, der ligger lavest i løn, der flytter. Man må håbe, at de har diskuteret det igennem, så hun ikke får problemer med at finde et egnet job,« siger hun.

For tidligere arbejdsminister Jytte Andersen (S) ligger løsningen på dilemmaet lige for.

»Det er da hende, der skal blive, og ham der skal skifte job. I særlig grad når hun er gravid. Her kommer rødstrømpen op i mig. Det kan godt være, at hun slet ikke bryder sig om min omsorg, men hun skal principielt have den alligevel,« siger hun.

Også den nyvalgte ordfører for SF, Pernille Vigsø Bakke, bakker op om Charlotte Münter.

»Det er da ham, der skal skifte job. Det har altid været sådan, at det er kvinden, der må finde et andet job, men sådan synes jeg ikke, det skal være. Departementschefens situation er langt bedre end hendes, da hun er gravid. Han burde stå frem med et godt eksempel og finde et andet job,« siger hun.

Han har prøvet det
Den konservative Allan Niebuhr har en særlig baggrund for at udtale sig om dilemmaet. Han har prøvet det på sin egen krop. For tre år siden trak han sig som borgmester i Bov, da han forelskede sig i sin økonomidirektør.

»I vores tilfælde blev min nuværende kone fritstillet med det samme. Vi var tæt på en valgkamp, og det gav en masse politisk støj, fordi man sagde, at det var for dyrt for kommunen.

Det gad jeg ikke høre på, så jeg valgte at stoppe som borgmester. Tre-fire måneder senere fik min kone job som økonomichef i nabokommunen.

Først var jeg et år ude i en virksomhed som salgschef. Derefter gik jeg tilbage i mit gamle job ved politiet, indtil jeg kom i Folketinget ved valget i februar,« siger Allen Niebuhr.

Han synes, det er svært at råde parret, da ingen situationer er ens.

»Mit råd skal være, at de lige trækker vejret og tænker det hele igennem. Og jeg håber de får tid til det. Hvis man trækker tæppet væk under folk, kommer der aldrig noget godt ud af det,« siger han.

smo@bt.dk