____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er ingen overdrivelse at sige, at dagens samråd i Folketingets kulturudvalg er det vigtigste møde, kulturminister Uffe Elbæk (R) nogensinde har deltaget i.

Det er simpelthen afgørende for mandens politiske fremtid.

Uffe Elbæks forklaringer på mødet vil være helt afgørende for, hvordan de øvrige politikere vil reagere. Om de vil falde lidt til ro, eller de virkelig vil gøre klar til at rive taburetten væk under kulturministeren, der har givet seks mio. kr. i støtte til AFUK, Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor hans mand arbejder og holdt fem arrangementer på akademiet til en pris af 180.000 kr. Derfor er han anklaget for kammerateri og nepotisme.

- Det kan blive et meget langt møde. Vi vil først beslutte, hvad vi gør, når vi har hørt, hvad han forklarer i samrådet. Hvis vi skal holde hånden under ham, skal vi have nogle virkelig gode forklaringer, siger Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr.



Enhedslisten har magten til at redde eller vælte kulturministeren. Og forholdet mellem de Radikale og Enhedslisten er ikke specielt godt. Enhedslisten føler, at det er de Radikale, der trækker regeringen i en alt for borgerlig retning. Men det tænker de ikke på i denne sag, fastslår han.

- Vi er ikke ude på at hævne os. På ingen måde. Men vi er meget optagede af, at reglerne overholdes. Og hvis vi ikke får en tilstrækkeligt god forklaring, vil vi sandsynligvis prøve at få Rigsrevisionen til at se på sagen, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Det vil holde Uffe Elbæk sydende på den politiske grill i mange måneder - mindst til februar, måske frem til næste sommer.

Foreløbig har tre borgerlige partier krævet en undersøgelse af sagen.

Artiklen fortsætter under grafikken ...


Er du på mobilen eller vil du se en stor udgave af grafikken, klik her.

Lars Barfoed (K) kræver en uvildig undersøgelse:
- Det vil være rigtigt, at Rigsrevisionen gennemgår alt, hvad der knytter sig til den sag og til den sag der er dukket op i dag, hvor der også har været tale om en eller anden form for støtte til noget, hans partner har været involveret i. Nu må vi have tingene frem. Jeg synes det er meget alvorligt, at kulturministeren i den grad har kvajet sig ved at sammenblande private interesser med ministeriets dispositioner. 

Alex Ahrendtsen (DF) mener, at Uffe Elbæk skal gå af:

- Jeg ved ikke hvad en sådan undersøgelse skal til for. Vi ved at han har misbrugt sin stilling. Vi ved at han har klokket i det, så hvorfor træder han ikke tilbage. Og hvorfor tøver Enhedslisten? De springer op som løver og falder ned som lam. Hvis ikke der er flertal for en undersøgelse, bliver han siddende. Men det er som en svækket minister.

Michael Aastrup Jensen (V) vil have sagen undersøgt til bunds:

- Da ministeren i søndag ikke ville svare på spørgsmål om hans mands involvering i sagen, tror vi heller ikke at han vil gøre det i dag. Derfor må vi have en uvildig undersøgelse. Vi mener ikke at Uffe Elbæk skal dømmes på forhånd. Vi vil lade tvivlen komme ham til gode, og indtil vi får alle sagens akter på bordet, tager vi ikke stilling til det, siger han.

Ordførerne fra de tre regeringspartier afviser imidlertid at tage yderligere skridt i sagen efter at Uffe Elbæk har indrømmet, at han har dummet sig og har beklaget det.

Ole Sohn (SF) mener ikke sagen er alvorlig:

- Jeg synes man er ude og skyde gråspurve med kanoner. Det kan denne sag ikke bære. Havde han holdt møderne på Hotel d'Angleterre, havde ingen sagt noget.

Flemming Møller Mortensen (S) siger, at han er tilfreds med uffe Elbæks beklagelse:

- Vi har tillid til, at han kan løfte opgaven som kulturminister. Vi har registreret at han har sagt, at han ikke har været fornuftig, og det tager vi til efterretning, siger han.

Den radikale kulturordfører Marlene Borst Hansen har ingen kommentarer.Kilder siger til bt.dk, at hele sagen afslører, at Uffe Elbæk er en uprofessionel politiker, der ikke kender Folketingets mekanismer godt nok. Og at han har begået en dumhed ved allerede i weekenden at undskylde og fortryde det, der er foregået. Det er faktisk en indrømmelse af, at der er foregået noget forkert, og det kan ramme ham senere, siger kilderne.

De mener, at Venstres tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, der har skattesagskommissionen hængende over hovedet, gjorde det klogere, da sagen mod ham startede. Da nægtede han at udtale sig overhovedet, og sagde at han havde 'pålagt sig selv tavshedspligt'. det blev der grinet en del  af dengang, men det var faktisk klogt, siger erfarne Christiansborg-kilder - for dermed undgik han at komme med indrømmelser, der kan bruges mod ham senere.

Dagens samråd starter klokken 15. Bt.dk følger naturligvis mødet.