Lyt til artiklen

Et erhvervsfremstød med Kronprinsparret i Polen vil skabe nye muligheder for dansk eksport, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary rejser mandag sammen med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) mod Polen som del af et dansk erhvervsfremstød, der skal øge den polske interesse for danske varer.

Senere slutter miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) sig til flokken, og den danske delegation skal stå i spidsen for et eksportfremstød med mere end 60 danske virksomheder.

Ifølge Mogens Jensen kan det royale følgeskab på turen være til stor gavn for Danmarks muligheder på det polske marked, som Danmark allerede har en større milliardeksport til.

»Danmark har et stærkt og positivt brand i Polen, og et erhvervsfremstød med Kronprinsparret er med til at skabe nye åbninger og opmærksomhed om Danmark,« siger han i en skriftlig kommentar i forbindelse med rejsen.

»Polakkerne ønsker mere samarbejde med Danmark, og de ønsker at drage nytte af vores erfaringer. Samtidigt vil Polen gerne styrke eget brand og imødegå stereotype billeder af landet,« lyder det videre.

Polen er ifølge Udenrigsministeriet Danmarks 10. største eksportmarked, og Danmark solgte sidste år varer for 15 milliarder kroner til polakkerne.

Siden 2006 har Polen bevæget sig fra en 12. plads til en 10. plads over de danske eksportmarkeder, og frem mod 2020 forventes eksporten fordoblet fra det nuværende niveau, lyder ambitionen.

»Siden Polens EU-medlemskab i 2004 har landet haft en meget positiv økonomisk udvikling. Erhvervsfremstødet kan være med til at sætte yderligere skub i den danske eksport til Polen, der i takt med den økonomiske udvikling, udbygningen af landets infrastruktur og den stigende velstand rummer et enormt potentiale for danske virksomheder,« siger Mogens Jensen.

Fokus for det danske erhvervsfremstød er på energi og miljø, mode og design, sundhed samt fødevarer. Den danske delegation skal blandt andet mødes med polske præsident, Bronislaw Komorowski, undervejs.