I en ny video fra WHO opfordrer Kronprinsse Mary piger til at bruge den omstridte og kontroversielle HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

HPV-vaccinen har været genstand for stor kritik, da flere mener, at de har oplevet slemme bivirkninger som kronisk hovedpine, mavesmerter, voldsom svimmelhed og hukommelsesproblemer. Sammenhængene er dog aldrig bevist, og derfor anbefaler staten og Kræften Bekæmpelse stadig vaccinen.

»Hvert eneste nye tilfælde af livmoderhalskræft er en påmindelse om, at forældre og deres børn bliver oplyst om vigtigheden af vaccination i teenage-årene,« siger Kronprinsesse Mary i videoen.

Det har dog vakt harme hos Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der i BT Debat mener, at det er problematisk, at et medlem af Kongehuset tager parti i sagen om HPV-vaccinen, der - ifølge hende selv - ikke er afgjort.

Kronprinsesse Mary understreger vigtigheden af vaccination mod livmoderhalskræft – HPV-vaccinen – og siger, at vaccinationer redder liv. Hvad er problemet?

»Lige præcis når det drejer sig om HPV-vaccinen, så har vi nogle piger, der har mistanke om bivirkninger. Så længe vi ikke har be- eller afkræftet det, så synes jeg det er problematisk, at Kronprinsessen anbefaler det. De kongelige er til for alle borgere, men her går de ind og gør sig til talsmænd for noget, som vi ikke ved alt om.«

Kronprinsessen er protektor for WHO, hvorfor må hun ikke blande sig i denne debat?

»Når man har en protektorrolle kunne jeg forstå det, hvis man valgte en af de andre vacciner, som har været afprøvet i mange år, men det her er en ny vaccine, som vi faktisk ikke med sikkerhed ved, hvordan virker. Man formoder og skønner nogle ting, men vi har stadig en del forskning på vej, som skal undersøge, hvad der er op og ned.«

WHO har lavet videoen, og Sundhedsstyrelsen hylden den. Hvorfor synes du ikke, at Kronprinsessen skal støtte det positive budskab om HPV-vaccinen?

»Hun gør et rigtigt godt stykke arbejde for de vacciner, som de bruger i lande som Afrika, hvor de kæmper med problemer som HIV, mæslinger og malaria, men med den verserende debat om HPV-vaccinen, er det måske ikke lige der, hvor hun skal stikke fingrene ned som protektor.«

»Vi ved, at vaccinen kan afhjælpe nogle HPV-virusser, som kan udvikle sig til kræft, så det er vigtigt, at vi har en HPV-vaccine. Men samtidig har vi en debat, fordi der er nogen, som har fået nogle bivirkninger af vaccinen. Debatten er desværre blevet til en krig, hvor man enten er for eller imod, i stedet for at finde ud af, hvad vi kan gøre for at hjælpe alle.«

Du kan se videoen fra WHO med H.K.H. Kronprinsesse Mary øverst i artiklen.