Foto: Henning Bagger

Klumme fra Ulla Axelsen, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Liselott Blixt skød forleden med skarpt mod HPV-vaccinen. Anledningen var, at HKH Kronprinsesse Mary i en officiel video fra WHO anbefalede HPV-vaccination i en tid, hvor vaccinationskurven går stejlt nedad.

I Kræftens Bekæmpelse er vi glade for kronprinsessens opbakning. Og Liselott Blixt skyder forbi, når hun mener, at det ikke er be- eller afkræftet, om vaccinen er skyld i bivirkninger hos en række unge piger, og man derfor ikke kan anbefale den.

HPV

Vi har meget sikker viden om vaccinens virkninger og bivirkninger. En viden, der hviler på et solidt fundament af videnskabelige studier, som også lå til grund for, at Danmark indførte vaccinationen.

Lad os igen slå fast: HPV-vaccinen er lige så sikker som de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet. Liselott Blixt hævder, at HPV-vaccinen er så ny, at vi endnu ikke kender den godt nok til at kunne anbefale den; at anbefalingen så at sige beror på formodninger og skøn.

Også denne beskyldning rammer ved siden af. Når HPV-vaccination tilbydes i det danske børnevaccinationsprogram, baserer man sig – naturligvis – ikke på formodninger og skøn, men på en sikker viden om, at HPV-vaccination virker, er sikker, og at den forebygger en alvorlig kræftsygdom, som hvert år koster 100 danske kvinder livet, heriblandt også ganske unge kvinder og mødre.

En viden, der er samlet både før HPV-vaccinen blev indført og i de mere end 10 år, vaccinen har været anvendt i lande verden over.

Derfor er det bekymrende, at Liselott Blixt som formand for Folketingets Sundhedsudvalg ikke anerkender sagkundskabens og myndighedernes klokkeklare anbefalinger. Det er vigtigt at huske, at HPV-vaccination redder liv, og bliver tilbudt ud fra et fælles samfundsønske om at passe på vores børn.

SMS

Hitter på Facebook