Ifølge Berlingske holdt Aarhus Universitet frygtede at miste penge fra staten. Universitet afviser kritik.

København. Ny hård kritik af beregninger i landbrugspakken fik i november 2017 ledelsen ved Aarhus Universitet til at indkalde til et krisemøde.

På mødet forsøgte universitetet ifølge Berlingske at lægge låg på en kritik af beregningerne, som universitetet havde leveret til Miljø- og Fødevareministeriet.

Beregningerne blev kritiseret af Bjørn Molt Petersen, der er en af landbrugspakkens hårde kritikere. Det gjorde han i en kritisk rapport, som han har udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening.

På krisemødet besluttede universitetets ledelse ifølge Berlingskes oplysninger at holde fast i universitetets oprindelige beregninger om landbrugspakken.

Samtidig blev det besluttet, at svagheder i Bjørn Molt Petersens forskning skulle fremhæves.

Efter mødet skrev dekan Niels Christian Nielsen i en mail til forskerkredsen.

- Det var rigtig vigtigt, at vi fik holdt mødet i dag - der er meget på spil. Det drejer sig om vores faglighed, troværdighed, og selvfølgelig er vores evne til at vinde konkurrenceudsætningen på spil.

- Der er mange, der gerne vil se os vingeskudt i den henseende, skriver Niels Christian Nielsen med henvisning til universitetets aftale med Miljø- og Fødevareministeriet.

I dagene omkring krisemødet blev der ifølge Berlingske udvekslet mere end 50 mails og sms'er mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet om sagen. Der var også korrespondance på højeste niveau.

Ifølge eksperter, som Berlingske har talt med, kan universitetets ageren ses i lyset af en udmelding fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i sommeren 2017.

Her blev det varslet, at universiteternes kontrakter om såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening på miljø- og fødevareområdet ville blive sendt i udbud.

Men Niels Christian Nielsen afviser i et svar søndag, at mødeindkaldelsen kan tolkes, som at universitets politiske uafhængighed kan beklikkes.

- Selvfølgelig er jeg også optaget af fakultetets indtjening det involverer mange job, og dem kan vi ikke tage for givet med den faglige konkurrence, som der er på området.

- Men jeg går ikke på kompromis med vores faglighed, og det gør vores forskere heller ikke (....). At påstå, at jeg skulle have påvirket forskerne til at ændre på deres faglige udmeldinger eller have givet dem mundkurv på, er forkert.

- Sådan fungerer et universitet ikke, uanset hvor mange millioner der er på spil, skriver han på Aarhus Universitets hjemmeside.