I Danmark dømmer vi ikke folk på hvem de har forelsket sig i. Det var et af nøglebudskaberne fra Helle Thorning-Schmidt, som her til aften holdt sin nytårstale.

Men sådan er virkeligheden ikke, mener Julie Wetterslev og Jens Henneberg Andersen, som begge har haft store problemer med den danske stat, fordi henholdsvis deres tidligere kæreste og ægtefælle ikke er født her i landet.

Her til aften sagde Helle Thorning-Schmidt:

- Men i Danmark har vi besluttet, at vi ikke dømmer nogen på, hvem de elsker.

Helle Thorning-Schmidt talte ganske vist primært, om at det i 2012 blev muligt for bøsser og lesbiske at blive gift i danske kirker. Men sætningen omfatter alligevel rent sprogligt alle danskere.

- I Danmark værner vi ikke tilstrækkeligt om folks ret til at elske dem de vil, siger Julie Wetterslev, som i 2008 forelskede sig i en mand fra Bolivia, som hun havde mødt på et ophold i hans hjemland.

Hun opdagede, at forholdet til sin udvalgte, var praktisk taget umuligt på grund af det daværende pointsystem og et krav om en bankindbetaling på 100.000 kr, hvis man ønskede familiesammenføring. Forholdet gik i stykker. De danske regler umuliggjorde kærligheden.

- Det var hårdt at vende tilbage til Danmark og opdage, at der ikke var plads til ham. Så var der jo heller ikke rigtig plads til mig, siger Julie Wetterslev, som i dag er talskvinde i foreningen Kærlighed Uden Grænser.

Jens Henneberg Andersen er gift med Flavia Oregon, som stammer fra Peru. Parret har et barn sammen, som er født i Danmark. Flavia har en lang dansk universitetsuddannelse bag sig og har rig mulighed for at forsørge sig selv. Hun taler flydende dansk og har boet i Danmark i over ti år.
 
Alligevel fik hun et brev fra Udlændingestyrelsen i december, hvor der stod at hun skulle forlade landet senest 12. januar 2013. Danmark havde dømt hende til at forlade sin mand og sin lille søn.



- Jeg er rigtig glad for, at homoseksuelle nu kan blive viet i kirken. Næste skridt må være, at gøre op med VKOs stramme regler om familiesammenføring, så os der elsker folk fra andre lande, kan leve og arbejde i Danmark, siger Jens Henneberg Andersen, Flavias mand.

- Min kone måtte næsten forlade landet. Vi var tvunget til at hyre en advokat, for at finde rundt i alle reglerne. Det virker grotesk. Jeg kunne godt tænke mig, at Helle Thorning-Schmidt lavede et nytårsforsæt, om at gøre det lettere for mig og andre danskere, der elsker én, der ikke er dansk statsborger, siger han.



Flavia Oregon fik dispensation til at blive i Danmark efter at hendes sag blev omtalt i adskillige medier, særligt Politiken. Men reglerne er stadig de samme.

BT forsøgte tirsdag, at indhente en kommentar i aftes fra justitsminister Morten Bødskov, som er ansvarlig minister for blandt andet 24-års reglen, men uden held.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK