Enten er koret af kritikere i Dansk Folkepartis folketingsgruppe forstummet helt af sig selv, eller også er de blevet tiet ihjel oppefra.

Det må være konklusionen, dagen efter at flere DF'ere i folketingsgruppen tog bladet for munden og i Politiken meldte ud, at de savnede både 'kant og klar tale' fra partitoppen.

I hvert fald ønsker hverken fiskeriordfører Ib Poulsen eller skatteordfører Dennis Flydtkjær at kommentere, forsvare eller dementere de kritiske bredsider, de fik sendt af sted mod Thulesen Dahl og co. i chefkontoret på Borgen.

I en sms – på forespørgsel om Ib Poulsen har en kommentar til sin kritik af DF-ledelsen – svarer han:

»Beklager. Der er ikke mere at sige i den sag.«

Helt usædvanlig sag

Ifølge politisk kommentator Lars Trier Mogensen er det på ingen måde utænkeligt, at de to åbenmundede DF'ere er blevet irettesat ovenfra.

»Det vil være meget typisk, hvis DF's meget magtfulde pressechef, Søren Søndergaard, har fået banket mytteriet på plads.«

Politisk kommentator Søs Marie Serup kalder kritikken i DF, og sagen generelt, for helt usædvanlig.

»Der plejer ikke at være nogen som helst slinger i geledderne i Dansk Folkeparti. Og hvis der er, bliver det meget hurtigt håndteret,« siger hun og kalder kritikken en reaktion på partiets dårlige meningsmålinger.

Halvering siden valget i 2015

I en Megafon-måling foretaget mellem den 8. og 10. maj står Dansk Folkeparti til det hidtil dårligste resultat i valgkampens første syv dage.

Her får partiet 10,8 pct. af stemmerne, hvilket er en halvering og 18 mandater færre i forhold til valget i 2015, hvor DF var Danmarks næststørste parti med 21,1 pct. af stemmerne.

I en anden måling, foretaget af YouGov for B.T. den 14. maj, står DF til 13,8 pct. af stemmerne.

Dårlige i modgang

Ifølge Søs Marie Serup er der intet nyt i, at der opstår interne kurrer på tråden, når det pludselig går skidt for et parti.

Det nye er dog, at de opstår i Dansk Folkeparti.

»Det er helt naturligt, at der opstår den her diskussion om linjen, når der er tilbagegang. Det sker ofte i store partier. Men Dansk Folkeparti har bare altid været kendt for at have usædvanlig meget kontrol over, at det ikke sker,« siger hun og fortsætter:

»Og Dansk Folkeparti har bare meget lidt erfaring med, at det går dårligt. De er simpelthen ikke rutinerede i at håndtere, når det bliver svært. Og det kan man se lige nu.«

Kritik undrer kolleger

B.T. har forsøgt at ringe til alle 37 medlemmer af DF's folketingsgruppe for at høre, om flere deler den rejste kritik af ledelsen.

Langt de fleste siger 'ingen kommentar' eller henviser til politisk ordfører Peter Skaarup, som ikke er vendt tilbage på B.T.s henvendelser.

Ifølge ældreordfører Jeppe Jakobsen burde kritikerne 'stikke piben ind' og bruge deres energi på andet end at kaste med mudder i offentligheden.

»Jeg synes, de burde bruge deres energi på at sætte nogle plakater op og dele flyers ud i stedet for at hænge i pressen og sige, at det hele er skidt.«

Sundhedsordfører Liselott Blixt er enig.

»Jeg synes, at vi har en god politik, og at vores ledelse gør det fint. Men der er vel nogen, der er bange for ikke at komme ind, og så råber de lidt mere op end andre. Men det undrer mig,« siger hun til B.T.

B.T. fik tirsdag eftermiddag fat i Kristian Thulesen Dahl, mens han førte valgkamp i det jyske.

Har det været en træls første uge med halvsløje meningsmålinger og lidt murren i baglandet?

»Nej, det har ikke været nogen træls første uge. Tværtimod har det været en rigtig god første uge. Jeg synes grundlæggende, det er rigtig positivt at komme rundt, og der er mange klap på skulderen, så jeg er bestemt fortrøstningsfuld,« sagde Dansk Folkeparti-formanden til B.T.