Hvis finansloven var en eksamen, var Kristian Jensen dumpet, siger tidligere folketingsmedlem for Venstre

Undren breder sig i regeringspartierne efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har måttet overtage finanslovsforhandlingerne fra Kristian Jensen, der ikke kunne få DF-formand Kristian Thulesen Dahl til at makke ret.

Kilder i Venstres folketingsgruppe siger, at de har fået forskellige meldinger fra Kristian Jensen på forskellige gruppemøder, og undrer sig over hele forløbet.

»Kristian er jo nærmest til grin,« som en anonym kilde udtrykker det.

I aftes 20.15 mødte Kristian Thulesen Dahl op i Statsministeriet med en mappe under armen.

»Her har jeg udkastet til en finanslov, som er den samme som regeringen vil have med nogle få rettelser. Den kan vi blive enige om på et par timer,« lød det muntert fra DF-formanden, der dermed også regnede med at skatte- og udlændingeforhandlingerne kan udsættes til næste år, hvilket Kristian Jensen tidligere afviste.

»Jeg vil se det før jeg tror det, at Venstre holder fast i det. Vi skal jo have en finanslov,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Men det vil være et stort nederlag for regeringen, hvis de skal bøje sig for det.

Eyvind Vesselbo, der tidligere var markant socialordfører i Venstre mener, at hvis finanslovsforhandlingen var en eksamen, var Kristian Jensen dumpet.

»Nu har Lars Løkke jo taget over, og så har Kristian Jemsen ikke klaret prøven. Som finansminister skal man ikke male sig op i et hjørne. Thulesen har fat i den lange ende, mens Kristian Jensen har vist, at han ikke har det nødvendige format. Det her ville aldrig sket, hvis Claus Hjort havde været finansminister. Han ville aldrig have bragt sig i en situation, hvor Lars Løkke måtte tage over,« siger Eyvind Vesselbo.

Det er tilsyneladende et uløseligt problem, at DF kræver en helt ny politik overfor asylansøgere til gengæld for at skrive under på Venstres skattereform. Det er især et problem, at DF ønsker at asylansøgere ikke må arbejde eller gå i skole, men skal sidde i lejre og undervises i arabisk. Det kan Venstre ikke acceptere. Til gengæld er det et must for Venstre at få skattereformen igennem. Det er Løkkes vigtigste valgløfte, at det skal kunne betale sig at arbejde, og for Liberal Alliance er  det også det vigtigste punkt. LA-formand Anders Samuelsen har lovet »historisk store skattelettelser«,  og nu er spørgsmålet, om han kan få skattelettelser overthovedet.

Kilder i Finansminiateriet siger, at det nye afgørende krav fra Thulesen Dahl først blev bragt på banen for 10-12 dage siden, altså efter kommunalvalget, hvor DF måtte indlkassere en grim lussing. Eyvind Vesselbo mener alligevel, at Kistian Jensen burde have forudset, at det krav kunne komme.

»DFs udlændingeordfører Martin Henriksen har talt om det længe. Kristian Jensen burde have set, at DF ville komme med forslag om, at de ikke skal integreres. Kristian Jensen er faldet i DFs fælde. Han troede, han kunne klare det med at give DF nogle småting, men den går ikke i år,« siger Eyvind Vesselbo.

Tidligere indenrigsminister for Venstre Britta Schall Holberg mener, det er på tide, Lars Løkke overtager forhandlingerne.

»Det er godt, han griber ind. Nogen må vise DF, hvor skabet skal stå. De der ideer om at asylansøgere ikke må arbejde og børnene ikke må gå i skole, er besynderlige og hører slet ikke hjemme i finanslovsforhandlingerne,« siger hun.

»Egentlig skulle man tro, at DF var mere ydmyge efter sådan et ringe kommunalvalg, de har haft. Men tværtimod så fører de sig endnu mere kålhøgent frem. Det håber jeg, Lars Løkke kan gøre noget ved. Ellers vurderer jeg, at det godt kan ende med et valg,« siger Britta Schall Holberg.

Politisk kommentator på Radio 24Syv, Jarl Cordua, mener, at Thulesen Dahl ikke har respekt for Kristian Jensen.

»Kristian Jensen er ydmyget. Thulesen Dahl er så stærk, at han ikke behøver at tage hensyn til ham, og han mener selv, han er på så højt niveau, at han bør forhandle med Løkke selv. Han har ikke respekt for Kristian Jensen, og han har hele tiden været imod at det hele skulle forhandles på en gang. Thulesen Dahl har ingen fine fornemmelser, og han ved, han har tiden på sin side, fordi Kristian Jensen er presset. Men opgaven for Kristian Jensen er også meget sværere, end da Claus Hjort og Thor Pedersen var finansministre,« siger Jarl Cordua.

Lektor Johannes Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, siger:

»Lars Løkke Rasmussen træder ind, fordi han kan bløde Kristian Thulesen Dahl op og har større autoritet end Kristian Jensen. Og så må man ikke glemme, at Lars Løkke Rasmussen er snu.«

»Liberal Alliance og Konservative begynder at blive hidsige. Det vil sige, at Venstres situation ser sort ud, fordi vælgerne vil reagere, hvis der opstår uenigheder internt, og de ikke opnår resultater. De er ikke på toppen, og det kan vælgerne fornemme. Det åbner også op for diskussioner om, hvem der skal overtage formandsposten efter Løkke. Når Lars Løkke tager over i forhandlingerne, dumper Kristian Jensen ned i rækkerne, og han får et minus internt,« siger Johannes Andersen.

Løkkes fire udveje

Løkke får brug for al sin snilde, hvis han skal finde en løsning på krisen. Et valg kan ikke udelukkes. Her er fire scenarier for, hvordan dramaet kan udvikle sig

Christiansborg er smittet af valgfeber i disse dage.

Efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen i aftes helt ekstraordinært måtte sætte sig selv for bordenden og lede forhandlingerne om finanslov, skat, forsvar og udlændinge, har flere partier skruet op for dramaknappen.

Den radikale leder Morten Østergaard opfordrer Løkke til at fremsætte en midlertidig bevillingslov, så de offentligt ansatte er sikre på at få deres løn til januar, som han sagde. Ifølge kilder i et centralt økonomisk ministerium har Liberal Alliances ministre siddet på interne regeringsmøder og opfordret Løkke til at udskrive valg, hvis skattepakken må droppes på grund af modstand fra DF. Det vil statsministeren ikke høre tale om, men han skal vise, at han er bedst, når han står med ryggen mod muren. Eller kan det let ende galt for hans et år gamle regeringskoalition.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen undrer sig over, at Løkke bare har fulgt forhandlingerne »fra sidelinjen«, som han sagde i går, når den normale frist for finansloven er overskredet med en hel måned. Da den S-ledet regering i 2013 stod i sammen situation, sagde Løkke, at »det hele sejler«. Løkke skal ikke vente nogen hælp fra den kant. Han må selv rage kastanjerne ud af ilden.

Her er hans fire muligheder.

1. Den nemme:

Løkke lander en aftale om finansloven på rekordtid. Skatteudspillet falder på plads inden jul, og kort efter enes regeringen og DF også om en udlændingepakke. Parterne er i virkeligheden enige om det meste. Men indtil nu har Liberal Alliance ikke haft tillid til, at Dansk Folkeparti vil skrive under på en skatteaftale, hvis Kristian Thulesen Dahl først få sine mærkesager indfriet på finansloven uden at han samtidig forpligter sig til at imødekomme regeringens ønske om sænke skatten på arbejde. Løkke overbeviser DF om, at man må tage det sure med det søde.

2. Den sandsynlige:

Finansloven falder på plads nu. Forhandlingerne om skatteudspillet og udlændinge udsættes derimod til efter nytår. Officielt fordi de juridiske og tekniske problemer i DF´s hjemsendelsespakke ikke er afklaret. Men reelt fordi DF ser en fordel i at holde gryden i kog og demonstrere, at man får mere indflydelse uden for regeringen end indenfor. Kristian Thulesen Dahl giver Løkke hånd på, at han stemmer for en skatteaftale.

3. Den overraskende:

Løkke må opgive at få alle aftalerne på plads inden jul. Han tvinges til at fremsætte en midlertidig bevillingslov. Dramaet fortsætter langt ind i det nye år, men regeringen og DF forsikrer allerede nu, at man nok skal blive enige til den tid. Finansloven vedtages i januar. En aftale om skat og udlændinge kommer først i hus, når finansloven er vedtaget.

4. Den sensationelle:

Løkke truer med at udskrive valg. Han gør det efter hårdt pres fra Liberal Alliance. Anders Samuelsen kan ikke leve med, at skatteudspillet falder til jorden og sætter sin regeringsdeltagelse ind på, at vælgerne skal spørges. Truslen om valg genstarter forhandlingerne og Kristian Thulesen Dahl går med til en begrænset aftale om skat mod at tage sig ekstra dyrt betalt.