Kristian Jensen blev tirsdag truet med, at Søren Gade ville blive bragt i spil som formands­kandidat for Venstre, hvis Løkke blev væltet. Dermed reddede Løkke skindet som formand. Selv gjorde Kristian Jensen, som får en styrket rolle, det klart på hovedbestyrelsesmødet, at han ville have slået Lars Løkke i et formandsopgør.

Det var ikke kun i medierne, at den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) blev bragt i spil til et potentielt formandsopgør mod Kristian Jensen (V).

I løbet af den højdramatiske tirsdag aften blev næstformand Kristian Jensen ifølge Berlingskes oplysninger direkte konfronteret med Søren Gade-scenariet, mens Venstre var samlet til hovedbestyrelsesmøde i Odense.

En række kilder med indgående kendskab til forløbet bekræfter over for Berlingske, at Kristian Jensen skulle presses til at afblæse afstemningen om et ekstraordinært landsmøde, så Lars Løkke Rasmussen kunne fortsætte som formand. Til gengæld vil Kristian Jensen få en mere styrket og fremtrædende rolle som næstformand i fremtiden.

Dermed undgik Lars Løkke Rasmussen at trække sig, hvilket ellers ikke lå i kortene tidligere på dagen. Her meddelte Lars Løkke Rasmussen nemlig personligt folk i sin inderkreds, at han gik ind til mødet i hovedbestyrelsen med det klare udgangspunkt at trække sig som formand for Venstre og dermed som det borgerlige Danmarks statsministerkandidat. I stedet ville han pege på netop den engang så populære Søren Gade som sin efterfølger, fortæller kilder tæt på Lars Løkke Rasmussen.

Tirsdag den 3. juni 2014 vil i mange år stå tilbage som en historisk dag i dansk politik, hvor Venstre - der normalt altid bakker ubetinget op om den siddende formand og holder uenighederne internt - for en stund blev kløvet i to som følge af et opgør om formandsposten.

Allerede om formiddagen under gruppemødet på Christiansborg rejste ni folketingsmedlemmer, herunder folk som retsordfører Karsten Lauritzen (V) og formanden for skatteudvalget Mads Rørvig (V) – sig op og meddelte, at de ikke længere ønskede Lars Løkke Rasmussen som formand. Dermed fik de dramaet i partiet til at eskalere yderligere efter flere uger, hvor flere kommuneforeninger også havde erklæret mistillid til partiformanden med den konsekvens, at både Lars Løkke personligt, partiet som sådan og den borgerlige blok samlet set havde oplevet stærkt nedadgående meningsmålinger.

Hovedbestyrelsesmødet blev skudt igang af partisekretær Claus Richter, der redegjorde for de indkøb af blandt andet tøj og flybilletter for mere end 150.000 kr. til Lars Løkke Rasmussen, som partikassen havde finansieret. Efterfølgende stillede de tilstedeværende medlemmer spørgsmål i timevis om selve sagen og om håndteringen af den kritiske dækning i landets medier, som den havde affødt. Her gjorde også partiet kasserer, advokat Nicolai Mallet, det flere gange klart, at der var betalt den skat, der skal betales.

Efter en pause skulle medlemmerne diskutere, om de fortsat havde tillid til Lars Løkke Rasmussen som formand. Flere tilstedeværende anslår, at der mindst var 50 indlæg på talerlisten, og at omtrent 40 procent af disse udtrykte mistillid til Løkke Rasmussen. De resterende 60 procent mente derimod ikke, at tiden var inde til, at en ny satte sig på formandstronen.

Efter debatten skulle aftenens vigtigste og mest altafgørende hændelse, nemlig en afstemning om, hvorvidt der skulle indkaldes til ekstraordinært landsmøde for at vælge ny formand, lige til at indtræffe, da Lars Løkke Rasmussen trak en kanin op af hatten. Han tog således ordet og bad mødelederen, Louise Gade (V), om ret til at få bevilget en pause.

Her stod det for flere mødedeltagere klart, at Lars Løkke Rasmussen havde en plan. Og pausen blev da også brugt til, at Løkke og Kristian Jensen i enrum forhandlede om partiets fremtid. Her indvilgede Kristian Jensen i at bakke op om Lars Løkke Rasmussen som formand mod at få en mere fremtrædende rolle som næstformand. Blandt andet skal han for fremtiden trækkes tættere ind i det strategiske hjertekammer i ledelsen, som han længe har været så godt som frosset ude af. En aftale, der glæder kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V), der havde krævet Lars Løkke Rasmussens afgang. Om aftalen siger han:

»Der er nogle rent konkrete ting i forhold til de forretningsgange, der foregår internt i partiets organisation. Men også i forhold til, at der bliver en helt anden næstformand. Han bliver styrket, og formandskabet vil nu sammen tage rundt i landet og sørge for, at vi kommer rundt til alle medlemmerne – så mange som muligt,« siger Aastrup.

Da Kristian Jensen efterfølgende tog ordet og opfordrede hovedbestyrelsen til at droppe afstemningen om et ekstraordinært landsmøde, sagde han imidlertid noget, som mange har bidt mærke i. Han gjorde det nemlig klart, at han kunne have slået Lars Løkke Rasmussen i et direkte formandsopgør, hvis han havde villet. Hvilket af flere kilder læses som Kristian Jensens klare signal om, at han her havde valget freden og samlingen, men at han så forventer at få opbakning til at overtage formandsroret uden pres og splid, når det igen en dag bliver aktuelt.

Det står endnu uklart, om det var Lars Løkke Rasmussen selv, der bragte Søren Gade-scenariet i spil personligt over for Kristian Jensen, da de i enrum fik sat et punktum for aftenens stridigheder. Direkte adspurgt vil Løkke ikke afvise det:

Spørgsmål: Sagde du til Kristian Jensen, at Søren Gade var klar til at stille op som formand?

»Vi havde en god drøftelse på hovedbestyrelsen i går. Den har jeg ikke noget behov for i øvrigt at referere.«

Spørgsmål: Men nævnte du Søren Gade over for Kristian Jensen?

»Jeg har i det hele taget ikke brug for at referere mine personlige samtaler med nogen. Jeg glæder mig bare over, at vi i går fik talt ud med hinanden,« sagde Lars Løkke Rasmussen i går før Venstres gruppemøde på Christiansborg.

Adspurgt om Søren Gade-truslen svarer Kristian Jensen:

»Det vil ikke være nogen trussel at have en modkandidat. I et demokratisk parti skal det være sådan, at det er medlemmerne, der bestemmer, hvem de vil have som formand.«

Dagen efter den historiske tirsdag i Venstre var der tømmermænd blandt de detroniserede i Venstres folketingsgruppe, som aktivt trak deres støtte til Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre på grund af bilagssagerne. Der er tale om cirka ti venstrefolk, der for de flestes vedkommende er opstillet i de kredse i Venstres kerneland i Jylland, som erklærede deres mistillid til Løkke inden mødet.

En central kilde i folketingsgruppen beskriver partikulturen i Venstre således, at det er et af de få »magtpartier« på Borgen, hvor man søger magten for enhver pris, hvorfor alle forsøger at fremstå samlet dagen derpå.

Rebellerne i folketingsgruppen måtte da også næsten alle sammen én for én droppe deres mistillid til formanden for rullende kameraer, da de onsdag dukkede op til gruppemøde på Christiansborg.

Formand for skatteudvalget Mads Rørvig er opstillet i Silkeborg og opfordrede tirsdag direkte Lars Løkke Rasmussen til at trække sig på et gruppemøde. Onsdag var der tilsyneladende en ny situation.

»Hovedbestyrelsen i går havde et møde og kom frem til en enig beslutning. Den skal vi respektere. Nu tror jeg, at vi alle er enige om, at nu lukker vi et kapitel og åbner et nyt,« sagde Mads Rørvig.

Spørgsmål: Var det ikke bare et kongemord, der slog fejl?

»Nej, det, synes jeg, er et forkert ord at bruge. Der er en enig hovedbestyrelse, der siger, at vi er enige om at bakke formanden op. Det skal vi selvfølgelig alle sammen respektere. Nu er vi enige om at se fremad.«

Et andet yngre folketingsmedlem, retsordfører Karsten Lauritzen (V), mener nu heller ikke længere, at Løkke bør gå af.

»Venstres hovedbestyrelse har truffet en enstemmig beslutning om at have tillid til Lars Løkke. Det betyder, at jeg også har tillid til Lars Løkke og Lars Løkkes lederskab,« sagde han.

Spørgsmål: Kom du til at lægge dit æg i den forkerte kurv?

»For mig handler politik ikke om, hvilken kurv man lægger sine æg i. Det handler om at sige, hvad man mener. Det har jeg gjort, og jeg står ved, hvad jeg har sagt på Venstres gruppemøde,« fortæller han.

Også blandt de ældre folketingsmedlemmer er der personer, som pludselig har skiftet mening i deres syn på Løkke.

Erhvervsordfører Kim Andersen (V) fra den Løkke-kritiske Skanderborg-kreds mener nu, at Løkke bør fortsætte, fordi »der er givet nogle grundige redegørelser og nogle garantier«, men han vil ikke svare på, hvad det er for nogle garantier, han har fået.

Indfødsretsordfører Preben Bang (V) vil dog stadig melde sig ud af Venstre, hvis Løkke ikke fremlægger dokumentation inden landsmødet:

»Der er ikke noget, der har ændret sig i forhold til det, jeg tidligere har sagt,« lyder det.

Trods den nyfundne enighed i folketingsgruppen er der stadig rynkede bryn over Løkkes formandskab i flere jyske kredse.

Den tidligere Venstre-borgmester i Lemvig Kommune, Jens Christian Skovmose, har taget konsekvensen af Lars Løkke Rasmussens comeback tirsdag aften og meldt sig ud af partiet i protest.

»Jeg er ked af det, men jeg føler, det er en nødvendig beslutning oven på mødet i går,« fortæller Jens Kristian Skovmose til TV Midt/Vest.

Også Hans Mortensen (V), der er kasserer i Venstre Vest i Esbjerg Kommune, er usikkerheden om fremtiden også så stor, at han har meldt sig helt ud af partiet.

»Jeg tror ikke på, at der ikke er flere skeletter i skabet. Det sidste er ikke fundet endnu, og der skal nok dukke noget nyt op til næste valg,« siger Hans Mortensen til DR.

Da Lars Løkke Rasmussen i går skulle tegne fremtiden op for det Venstre, der i et par uger nærmest har ligget i borgerkrig, sagde han:

»Der har været en periode, hvor vi er kommet i tvivl om, hvem vi egentlig er i Venstre. Det fik vi talt ud om i går og nåede i enighed en konklusion. Den er, at nu skal vi alle sammen med mig i spidsen arbejde lidt hårdere og mere målrettet på at få forklaret Venstres politik,« der også gav plads til selverkendelse om sin egen præstation som formand:

»Der er nok nogle ting, jeg har glemt af at gå så meget rundt på gangene herinde på Christiansborg. At der er meget, meget stor forskel på at organisere det politiske arbejde på Langeland, lave politisk organisationsarbejde på Langeland med de ressourcer, man har der. Med det mediepres man har på Langeland. Og så de udfordringer vi har f.eks på Christiansborg,« sagde Løkke.