Flere EU-lande giver ifølge Socialministeriet kun børnepenge til børn, der bor i landet. Venstre vil have regeringen til at svare på, hvorfor Danmark ikke kan følge deres eksempel.

Regeringen har siddet på hænderne, undladt at trække i arbejdstøjet og har lagt sig fladt ned over for EU i sagen om børnechecken.

Kritikken fra Venstre, de øvrige partier i blå blok og Enhedslisten er haglet ned over regeringen i den seneste uge, og nu vil det største oppositionsparti have undersøgt, om regeringen virkelig er så handlingslammet i forhold til EU-reglerne, som den har givet udtryk for.

Et svar fra Socialministeriet viser nemlig, at EU-lande som Finland, Frankrig, Rumænien og Sverige kun giver børnepenge til børn, der bor i landet, mens regeringen har fremsat et lovforslag, der skal sikre, at Danmark følger EUs regler om, at borgere fra andre EU-lande skal have ret til dansk børnecheck fra deres første arbejdsdag i Danmark.

»Men nu viser det sig jo, at en række øvrige EU-lande har lavet de begrænsninger, som Helle Thorning-Schmidt (S) og Morten Østergaard (R) siger, er fuldstændige umulige og i modstrid med EU. Det hænger jo ikke sammen, og det viser egentlig bare, at regeringen ikke har lavet sit hjemmearbejde i den her sag,« siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), der langer ud efter statsministeren og skatteministeren, der har været på banen med udmeldinger om, at Danmark er forpligtet til at følge en EU-forordning på området.

Svaret fra Socialministeriet, der bygger på oplysninger fra EU-Kommissionen, blev afgivet i efteråret, og det vidner ifølge Ellen Trane Nørby om, hvor langsom regeringen har været til at handle i sagen om børnechecken.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK

(Klik HER for at deltage i debatten på mobilen)

»Vi vil have regeringen til at komme i arbejdstøjet. Vi er dybt uenige i, at folk skal have børnecheck fra dag ét, de sætter benene i en dansk jordbærmark til sæsonarbejde som jordbærplukker. Vi mener, at der skal være ret og rimelighed i den måde, vi udbetaler børneydelsen på. Og hvis det er muligt i andre EU-lande, som notatet fra Socialministeriet viser, er det også muligt i Danmark,« siger Ellen Trane Nørby.

VK-regeringen indførte i 2010 et optjeningsprincip på børnechecken, så EU-borgere skulle bo og arbejde i landet i to år, inden de fik ret til børnepengene. Men det princip var imod EU-retten, fastslog EU-Kommissionen i sommer, og regeringen vil derfor med sit lovforslag have ændret den danske lovgivning, så den følger EU. Men det forslag er der ikke flertal for i Folketinget.

»Vi synes, det er dybt problematisk, at regeringen ikke gør nok for at varetage danske interesser i EU, når det handler om vores velfærdssamfund. Det skal vi have undersøgt til bunds,« siger Ellen Trane Nørby.