Der er alvorlige overskridelser af den maksimale ventetid for tidskritiske kræftformer.

København. De seneste måneder har regionerne registreret alvorlige overskridelser af den maksimale ventetid for tidskritiske kræftformer.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) igangsætter derfor en skærpet indberetningspligt, oplyser hun i en pressemeddelelse.

- Kræftpatienter skal have en hurtig udredning og behandling. Det er en patientrettighed ikke bare en hensigtserklæring, siger ministeren.

Den skærpede indberetningspligt betyder, at regionerne frem til jul ud over at indberette overskridelser af de maksimale ventetider også skal indberette, hvor mange patienter der selv har valgt at vente.

Nogle kræftpatienter venter så længe, at det kan få indflydelse på deres mulighed for at blive raske, oplyser Sundhedsministeriet.

Der er blandt andet lange ventetider på behandlingen af en alvorlig kræftform som lungekræft.

Ud over den skærpede indberetningspligt indføres der også krav om et bedre og mere forpligtende samarbejde mellem landets kræftafdelinger - særligt på de mest tidskritiske kræftformer.

- Patientrettighederne er ikke til debat. For nogle kræftformer kan ventetid på selv få dage være et spørgsmål om liv og død.

- Jeg vil holde et vågent øje med, om det går den rigtige vej. Ellers må vi se på, om der skal yderligere initiativer til, siger Ellen Trane Nørby.

Det er særligt indberetninger fra Region Hovedstaden, der har vakt bekymring.

Sundhedsstyrelsen og regionerne skal på et møde senere på måneden vurdere, om initiativerne er tilstrækkelige.

I et interview med Ritzau svarer ministeren på, hvordan skærpet indberetning kan løse problemet.

Hun er blevet fortalt, at der er en række patienter, som i dag får så dårlig vejledning, at de ender med at træffe beslutning om, at de gerne vil vente længere.

- Det vil sige, loven de facto er overholdt, men for den enkelte betyder det, at man ender med ikke længere at kunne opereres, hvis man for eksempel ser på bugspytkirtelkræft og andre former.

- Det andet handler om at få gjort op med en kultur, hvor man måske holder lidt på egne patienter i stedet for at sørge for, at de bliver sat på en flyver til Aalborg eller sendt til andre afdelinger.

Derfor er der behov for et stærkere og bedre samarbejde mellem landets kræftafdelinger, mener hun.

Spørgsmål: Nu skal de ansatte bruge tid på indberetningspligt. Kan det ikke virke mod hensigten, at de får mindre tid til at hjælpe patienterne?

- Hospitalsledelserne indberetter allerede tal hver måned for de patienter, hvor de ikke lever op til reglerne. Nu skal de så tilføje, om der er patienter, som selv har ønsket ikke at komme til behandling, siger hun.

/ritzau/