En af de knap så kendte, nye ministre, er vestjyden Esben Lunde Larsen, der er valgt i Vestjyllands Storkreds. Ved det netop overståede valg fik han 10.834 personlige stemmer.

Han skal være uddannelses- og forskningsminister.

I den brede offentlighed er han blandt andet kendt for et opgør med den politiske korrekthed, og han insisterer på at kalde en sort mand for en ‘neger’.

»Jeg er imod, at vi som danskere skal påduttes politisk korrekt tale af smagsdommere. Sagen med Haribo i Sverige (som valgte at droppe nogle lakridsmasker i Skipper Mix, fordi de var 'racistiske', red.) illustrerer noget af det overdrevne i den politiske korrekthed - det tager helt overhånd. Det vil jeg gerne advare imod herhjemme,« har han sagt i 2014, da debatten omkring svenskernes politiske korrekthed endnu engang var til debat.

Og over for Jyllands-Posten bekendtgjorde han:»Hvis jeg i fremtiden skal omtale en person, der er sort, så vil jeg omtale ham som 'neger', fordi det er, hvad ordet retteligt dækker over.«

Esben Lunde Larsen er derudover en stor intellektuel kapacitet. Han er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet i 2008, og han har lavet en phd. afhandling om Grundtvigs frihedsbegreb. Ifølge den tidligere byrådskollega i Ringkjøbing-Skjern Byråd Peder Sørensen fra SF er det dog ikke den brede, folkelige udgave af nationaldigteren.

»Han går meget op i Grundtvig, men han vrider ham dog tit over i en liberal retning snarere end den brede folkelige Grundtvig. Han har ikke helt øje for, at vi skal have alle med. Han skal også huske på, at der er mennesker som knokler og arbejder, men som hverken er teologer eller cand-polit’er,« siger Peder Sørensen.

Esben Lunde Larsen var i en periode viceborgmester Borgmester i Ringkjøbing Skjern byråd, og Venstre-borgmester Iver Enevoldsen giver ham dette skudsmål:

»Esben er en dygtig politiker. Han er utrolig energisk og vidende, og han forstår at få substansen i en sag med,« siger Iver Enevoldsen.

»Som person er han tillidsvækkende og ligefrem,« siger borgmesteren.

Esben Lunde Larsen bor i Hvide Sande, men er oprindeligt fra Stauning.

Andre læser også