Regeringens kontanthjælpsloft rammer kun en lille del af danskerne, lyder vurderingen fra økonomer. En af forklaringerne er, at de fleste modtagere af kontanthjælp er ikke arbejdsparate.

Hvis regeringens udspil til et kontanthjælpsloft bliver vedtaget, vil det på sigt flytte 650 personer fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse.

Men det er en ganske lille effekt, mener både økonomer, Liberal Alliance og de Konservative, skriver Jyllands-Posten.

Tallet på 650 personer fremgår af regeringens egne konsekvensberegninger.

»Det her udspil rammer kun en lille del af de danskere, der har et svagt økonomisk incitament til at tage et arbejde. Gevinsten både målt på personer, der kommer i arbejde, og på hvor mange penge der reelt hentes i besparelser, er meget små tal,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til avisen, mens cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, kalder det »uambitiøst«.

Ifølge Bo Sandemann Rasmussen er en af forklaringerne på den beskedne effekt, at et stort flertal af de mere end 150.000, der modtager kontanthjælp, ikke er arbejdsmarkedsparate, og derfor er meget svære at flytte.

Fra de Konservative lyder det, at kontanthjælpsloftet bør være lavere, end det regeringen lægger op til, mens Enhedslisten kalder loftet for »rendyrket kynisme«.