Hej chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag: Min mor har influenza

Nyt konservativt udspil skal give familierne mere tid og flere penge. Men et forslag strider mod en hjørnesten i partiets økonomiske politik.

»Hej chef, jeg kan ikke komme på arbejde i dag. Min gamle mor har fået en slem influenza«. Sådan kan det komme til at lyde på de danske arbejdspladser, hvis De Konservatives nye familiepolitik bliver til virkelighed. Det skriver Berlingske.

HVAD SYNES DU OM FORSLAGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN ELLER PÅ FACEBOOK

De Konservative, som torsdag mødes til sommergruppemøde i Værløse, foreslår helt konkret, at borgerne skal kunne blive væk fra arbejde, hvis et ældre familiemedlem bliver meget syg, skal på hospitalet eller til en undersøgelse hos lægen. I praksis skal det fungere på samme måde som barns første sygedag.

De Konservative opfordrer arbejdsmarkedets parter til at finde fælles fodslag om idéen.

»Det er vigtigt, at man kan drage omsorg for dem, som man holder meget af. Det kan være en forælder, som bliver ramt af influenza, og nærmest ikke kan slæbe sig ud af sengen, hvor man kan komme og hjælpe med at fylde køleskabet op, svinge kosten og lette situationen lidt for sin far eller mor,« siger arbejdsmarkeds- og familieordfører Benedikte Kiær (K).

De Konservative har det seneste år opprioriteret sit fokus på traditionelle, konservative familieværdier og er stærk modstander af en længere skoledag og obligatoriske lektiecaféer. Men lige som på skoleområdet skorter det på opbakningen hos partiets nærmeste politiske samarbejdspartner.

»Jeg tror, at alle har stor sympati for, at man gerne vil tage hånd om familierne, men at gøre det til en rettighed for folk er ikke op til arbejdsgiverne eller samfundet,« siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V).

I lønmodtagernes hovedorganisation, LO, kalder man idéen for sympatisk, men i en tid med store økonomiske udfordringer optræder »bedstes første sygedag« ikke blandt LOs vigtigste overenskomstkrav:

»I takt med at velfærdssamfundet ændrer sig, så kan det godt være, at der er nogen, der vil prioritere det i fremtiden, men jeg tror ikke, at det er noget, som står på lønmodtagernes liste til de kommende forhandlinger,« siger LOs næstformand, Lizette Risgaard.

Selv om De Konservative »ikke umiddelbart vurderer«, at forslaget vil få betydning for arbejdsstyrken, slår økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet fast, at forslaget »uomtvisteligt« vil betyde et markant lavere arbejdsudbud, som kan løbe op i milliarder af tabte kroner for arbejdsgivere og staten.

»Vi taler om en reduktion i arbejdsudbuddet i titusindvis. Den seneste skattereform forøgede arbejdsudbuddet med 14.000. Nu foreslår man noget, som nok vil trække lige så meget i den modsatte retning,« siger han til Berlingske.

HVAD SYNES DU OM FORSLAGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

For at give familierne endnu mere tid sammen foreslår De Konservative at sænke afgifterne på en række varer i supermarkedet, så familierne i stedet kan købe sig til mere hjælp i hjemmet. 28 afgifter på blandt andet tyggegummi, kaffe, te og chokolade skal afskaffes.

Afgifterne giver i dag et plus i statskassen på over 2,5 milliarder kroner, men De Konservative vil finansiere hullet via nulvækst i den offentlige sektor frem til 2020. Til gengæld satser partiet på, at langt flere familier vil købe hjælp til vinduespudsningen, plæneklipningen og tøjvasken.

»Der er mange huslige ting, der tager tid, i en familie med to til tre børn. Alene min mands og hans søns tøj fylder godt op hos os. Det er mig, der er vaskekonen i familien,« siger Benedikte Kiær.

Hun mener ikke, at forslaget om »bedstes sygedag« peger i den diametralt modsatte retning af De Konservatives slagnummer om at øge arbejdsstyrken.

»Det, der også er ekstremt vigtigt, er, at familien kan fungere. Det er afgørende for, at man har det godt, og for at man selv kan blive længere på arbejdsmarkedet.«

Benedikte Kiær afviser desuden, at partiet sender modstridende signaler ved både at tale for øget produktivitet i samfundet og for mere tid til samvær i familien.

»Det her drejer sig om at sikre, at der er den fornødne fleksibilitet til, at man som familie kan indrette sig. Giver man familien nogle gode rammer, vil det også betyde, at man har det godt og dermed kan være mere produktiv«.

HVAD SYNES DU OM FORSLAGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN ELLER PÅ FACEBOOK