Da Anders Fogh Rasmussen var statsminister fra 2001 til 2009, var De Konservative fast inventar som lillebror i VK-regeringen.

Men det var en fejl, slår Konservatives formand Søren Pape Poulsen fast i et interview med magasinet Ræson.

»Vi er ovre de dage, hvor en konservativ leder pr. automatik siger, at vi går med i en VK-regering. Sidst vi sad i regering, blev vi overskygget. Man kan være for småt et parti til at sidde i regering. Det må være lektien fra sidst,« siger Søren Pape Poulsen.

De Konservative fylder 100 år her i 2015, men feststemningen er til at overse. Partiet er i dyb krise og står ifølge de seneste meningsmålinger til et valg, der er ligeså dårligt som i 2011, hvor partiet med 4,9 procent af stemmerne fik det dårligste valg nogensinde.

Som BT har afsløret, er der også rivegilde internt i partiet. En medarbejder fra Den Konservative Pressetjeneste forsøgte at lække en falsk historie i Ekstra Bladet om, at folketingskandidaten Mads Holger i fuldskab skulle have raseret et hotelværelse, så Rune Kristensen kunne overtage hans plads som spidskandidat i Tårnby. Siden er den tidligere kredsformand i Tårnby, Brian Møllebjerg, blevet ekskluderet af partiet på grund af hans rolle i afsløringen af skandalen.

Bliver den negative spiral hos De Konservative ikke vendt, vil Pape Poulsen ikke gå med i en regering, selvom blå blok skulle ende med at vinde valget. Han frygter simpelthen, at Venstre vil tromle henover partiet og dets mærkesager - præcis som under Fogh-regeringen, hvis politik han slet og ret kalder »fejlslagen«.

»Vi skal ikke være en del af en regering, som ligger for langt fra vores grundlag. Så kan vælgerne ikke genkende os. Det er læren fra regeringsdeltagelsen i 00’erne. Vi må erkende, at de første år under Fogh-regeringen var fejlslagne. Den offentlige sektor voksede uhæmmet, og vi burde have sat hælene i og sagt stop. Den kurs vil vi ikke være med til igen,« siger Søren Pape Poulsen.

Han mener, der er fælles fodslag i blå blok med hensyn til værdipolitikken, men han ser store uenigheder i den økonomiske politik. Det Konservative Folkeparti ønsker at slanke den offentlige sektor, mens Venstre går ind for nulvækst, mens Dansk Folkeparti ligefrem vil have den til at vokse.

Så selv hvis krisen bliver vendt, og De Konservative får et bedre valg end sidst, er det langt fra sikkert, at partiet går med i en eventuel kommende blå regering.

»Hvis ikke vi kan indskrive nogle tydelige konservative punkter i regeringsgrundlaget, står vi udenfor,« slår Søren Pape Poulsen fast overfor Ræson.