K-formand Lars Barfoed understregede i sin tale, at de Konservative fortsat står for et stærkt EU-samarbejde. Men han forbeholder sig retten til et nuanceret EU-syn.

Få timer efter, at Lars Barfoed er trådt ned fra talerstolen på landsrådet i Herning, indtager Brian Mikkelsen den for at fortælle om partiets nye principprogram, som han har stået i spidsen for. Principprogrammet indeholder især ord om stærke konservative værdier. Men også en passus om EU, der har skabt debat i partiet og formentlig også vil gøre det på landsrådet. Det skriver b.dk.

Ud er røget ordene fra det gamle principprogram om fuldt og helt medlemskab af EU. Ind er kommet, at de Konservative vil modarbejde »unødvendig centralisering og bureaukrati«. Ikke et ord om, at de fire forbehold skal afskaffes. Ikke noget med »fuldt og helt«.

Lars Barfoed forventer selv debat om emnet søndag, men valgte i sin tale selv at sætte ord på sin holdning til EU.  

- Vi har som danskere et værdifællesskab og et skæbnefællesskab med resten af den vestlige verden. Derfor skal vi fungere som aktive deltagere i både EU og NATO. EU sikrer et samarbejde mellem de europæiske lande om fælles udfordringer. Det styrker Danmark at være en del af EU, og Det Konservative Folkeparti har altid stået for et stærkt europæisk samarbejde. Det gør vi fortsat, sagde Lars Barfoed fra talerstolen.

Men derefter betonede han retten til at være kritisk og skeptisk over for EU. En skepsis, som han deler med store dele af det konservative bagland, der langsomt over år er blevet mere og mere kritisk over for EU.   

- Jeg vil til hver en tid forbeholde mig retten til at være kritisk overfor centralisering, og derfor skal vi værne om nærhedsprincippet, der sikrer, at beslutningerne skal tages tættest på borgerne. Og jeg vil til en hver tid forbeholde mig retten til at kritisere tåbeligt bureaukrati. Med andre ord: Jeg vil forholde mig retten til at have et nuanceret syn på udviklingen i EU, sagde Barfoed, før han understregede, at Danmark ikke skal betale for de europæiske økonomer, der har svært ved at styre økonomien.

- Den finansielle krise har en dyb indvirkning på EUs dagsorden i denne tid. De problemer, vi ser i Grækenland og andre europæiske lande udfordrer samarbejdet. Men det er vigtigt at huske, at problemerne ikke er opstået på grund af EU - men på trods af EU. Og det er kun i vores egen interesse, at de bliver løst. Derfor må vi fra dansk side også tage vores del af ansvaret. Men vi vil ikke betale for, at andre lande lever over evne – den gæld må de selv betale. Og der er store udfordringer i verden, der også berører os i Danmark, sagde Barfoed.