ARKIVFOTO. Danskerne har ikke meget tiltro til De Konservative
ARKIVFOTO. Danskerne har ikke meget tiltro til De Konservative Foto: Keld Navntoft
De Konservative ser ud til at være fanget i en dødsspiral. Partiet er uhyggelig tæt på spærregrænsen i
Røde vælgere flygter over til Enhedslisten folketingsvalg2011
, der kun giver partiet 2,7 pct.

Lene Espersen halverede partiet fra 10 pct. til 5 pct., og hvis udviklingen fortsætter lidt endnu, har Lars Barfoed halveret det yderligere til 2,5.

Partiet har ellers været i gang med en større intern proces, hvor det skulle forsøge at genopfinde sig selv. Der har været arrangeret en række interne debatter, hvor fremtrædende lokale partifolk og gamle koryfæer er blevet taget med på råd.

Resultatet var en serie ’gode gammeldags borgerlige dyder’, men det er ikke lykkedes Lars Barfoed at slå igennem med dem.

Interne kritikere, der ikke ønsker at blive citeret, anklager Lars Barfoed for at være alt for forsigtig og pæn, og partiorganisationen og pressetjenesten for at være for sløv og for gammeldags.

Samtidig erfarer BT, at Lars Barfoed kæmper ret alene. Der er behov for en samlet indsats, men gruppemedlemmerne i Folketinget er uengagerede og tænker mest på sig selv.

F.eks. har Mike Legarth på det seneste kæmpet hårdt for at bevare Varde Kaserne i hans egen valgkreds.

Ud af dødvandet

Hvis partiet skal ud af dødvandet, kræver det nogle få hårde mærkesager, som der skal bankes løs på, lidt i stil med Liberal Alliance.

I stedet opfører partiet sig som om, det stadig er et naturligt regeringsparti, der skal mene noget om alt, uden at holdningerne behøver at være opsigtsvækkende eller provokerende, lyder kritikken.

Internt i partiet forventer man, at Lars Barfoed træder tilbage, hvis han ikke kan levere en fremgang i forhold til valgresultatet på 4,9 pct. Men der er ingen åbenlys afløser.

Brian Mikkelsen har forsøgt, han udfordrede uden held Lars Barfoed i 2011, og han er faldet tilbage i rollen som den permanente nr. 2. Den person, flest konservative snakker om internt, er den unge Rasmus Jarlov, men han er ikke engang valgt til Folketinget.

Læs BT i dag:

- Den konservative nedtur - person for person

- Et parti uden trumfer

- Konservativ: 'Vi har brug for mirakler'

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.