Hovedparten af kommunerne vil i 2012 bruge mindre end aftalt med staten på velfærdsydelser.

77 ud af landets 98 kommuner vil næste år bruge et par milliarder kroner mindre på velfærdsydelser, end de ifølge en aftale med staten har lov til. Det skriver Berlingske.

Danskerne må vinke farvel til alt for mange velfærdsydelser, fordi landets kommuner i et overdrevet og helt unødvendigt omfang hvæsser spareknivene og nedlægger skoler, sammenlægger børneinstitutioner, skærer i ældreplejen og fyrer offentligt ansatte.

Selv om kommunerne skal leve op til et krav om nulvækst i 2012, skærer de så meget ned i serviceudgifterne, at der reelt er tale om negativ vækst.

Sådan lyder kritikken fra formanden for de Offentlige Ansattes Organisationer (OAO), Dennis Kristensen. Han er stærkt utilfreds med, at 77 ud af landets 98 kommuner ifølge en ny OAO-undersøgelse vil spare 2,3 milliarder kroner på driftsbudgetterne næste år.

Kommunernes samlede udgifter vil lande på et niveau, som ligger 3,5 mia. kr. under det loft, som udgør grænsen for nulvækst og er aftalt mellem staten og Kommunernes Landsforening (KL).

Formanden for KL, Jan Trøjborg (S), bekræfter, at kommunerne til næste år vil bruge færre penge på serviceområdet end aftalt med staten - forudsat at prognoserne holder.

Men han siger, at det kun drejer sig om to milliarder kroner ud af et samlet budget på 360 milliarder kroner.

- Kommunerne er nødt til at ligge under loftet for serviceudgifterne, fordi vi skal betale strafafgifter til staten, hvis vi ender med at bruge flere penge end aftalt, siger Trøjborg.

- For det andet har en lang række kommuner slet ikke råd til at gå helt op til serviceloftet, fordi de har mistet indtægter som følge af krisen, uddyber han til Berlingske./ritzau/