Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup under tirsdagens besøg i Gellerup Parken i Brabrand.
Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup under tirsdagens besøg i Gellerup Parken i Brabrand. Foto: Claus Bech

Nu er der ingen undskyldning længere: Kommunerne skal stoppe tvangsægteskaber, genopdragelsesrejser, forhindre æresdrab og stoppe andre religiøse konflikter.

De vil fremover få hjælp til det af en central rådgivningsenhed, som bliver nedsat af Social- og Integrationsministeriet

Enheden skal tilbyde rådgivning og ekspertise til kommuner i sager om æresrelaterede konflikter.

Rådgivningsenheden etableres i Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation (VISO) i Socialstyrelsen og skal sikre, at alle kommuner modtager den nødvendige rådgivning i enkeltsager.

Den skal lave beredskabsplaner for kommunerne, og få forskellige fagfolk til at samarbejde på tværs for at håndtere æresrelaterede konflikter.

- Æresrelaterede konflikter såsom tvangsægteskaber eller genopdragelsesrejser har store menneskelige konsekvenser, og netop derfor er det så vigtigt at sikre, at kommunerne har de rette kompetencer og kvalifikationer til at håndtere sådanne sager, siger Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup.

- Med oprettelsen af den centrale rådgivning sikrer vi, at kommunerne er kvalificerede til at varetage sager om æresrelaterede konflikter samt, at den enkelte borger, som er udsat for æresrelaterede konflikter, får den bedst mulige hjælp og rådgivning.

Samtidig er regeringen kommet med et udspil, der betyder, at imamer der foretager religiøse vielser kan udvises.

- Vi viol gribe ind mod teenagebrylluper og arrangerede ægteskaber. Det er f.eks. et problem, hvis et par bliver skilt, men familien mener, parret stadig er religiøst gift, siger Karen Hækkerup

Regeringen har en national strategi mod æresrelaterede konflikter, som indeholder over 30 initiativer. De skal bl.a. modvirke social kontrol, genopdragelsesrejser og tvangsægteskaber.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.