Lyt til artiklen

Mohamed skal ikke længere bag i køen efter Lasse, Bente på 65 skal være lige så attraktiv som Anne på 35, og det skal være ligegyldigt, hvilket køn du identificerer dig som.

Det er formålet med et nyt forslag fra Radikale Venstre, SF, Venstre og Enhedslisten om at anonymisere jobansøgninger i Aarhus Kommune, så hverken alder, køn eller etnicitet fremgår af ansøgningen.

Men det er »tudetosset«, mener byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF).

»Det er skørt, vi skal have medarbejdere til manuelt at anonymisere ansøgninger. Det er ikke en god måde at bruge ressourcerne på. Vi står over for budgetforhandlinger, hvor vi måske skal skære i velfærden, og så bruger vi pengene på konsulenter, der skal læse ansøgninger. Det er uheldigt,« siger han.

Ud over at anonymiseringen skal foregå systematisk, er en del af forslaget, at konsulenter manuelt skal gennemgå alle ansøgninger og sørge for at anonymisere oplysninger, inden ansøgningerne bliver sendt videre til ansøgningsudvalget.

»Det er ikke gennemtænkt. Man bliver på jobcentre opfordret til at ringe til de job, man gerne vil have, for at gøre opmærksom på sig selv. Hvordan vil man forhindre det?« spørger Jacob Søgaard Clausen.

»Det er også et dårligt signal at sende til vores medarbejdere om, at de ikke gør det godt nok i dag,« konstaterer han.

Men sådan skal det bestemt ikke forstås, understreger Mette Bjerre (SF), der blandt andre står bag forslaget.

»Vi har allesammen bias, det er helt menneskeligt, så det er ikke et uheldigt signal at sende til vores medarbejdere. Det handler om at have nogle procedurer, så vi undgår den menneskelige bias,« siger hun.

Forslaget dækker i første omgang over en forsøgsperiode på to år, og Mette Bjerre er åben for at se på, om opgaven er for ressourcetung.

»Det er en forsøgsordning for at se, om det giver mening. Jeg kan godt se, det ser tungt ud, at en konsulent skal læse alle ansøgningerne igennem manuelt, men det er en proces, hvor vi finder ud af, hvad der virker, og hvordan vi gør det effektivt,« siger hun.

Hun er dog positivt stemt over, at forslaget kan skabe mere ligestilling i kommunen.

»Vi vil gerne være en mangfoldig kommune, og i udlandet har de haft gode erfaringer med at anonymisere jobansøgninger, så det vil vi gerne prøve i Aarhus.«

Forslaget skal behandles i Aarhus Byråd onsdag 22. juni.