1,4 millioner kroner.

Så meget tjener Rebilds kommunaldirektør, Jes Lunde, årligt. Og det er for meget, synes han selv.

»Jeg synes, det er svært at se på, at der er grupper i velfærdssamfundet, som løber rigtig stærkt - her tænker jeg blandt andet på social- og sundhedspersonale og pædagoger - som man er tilbageholdende med at give nok i løn, og at vi er så er nogle i den anden ende af kommunens organisation, som tjener rigtig pænt,« siger han.

I programserien 'De dyre direktører', som DR1 sendte første afsnit af mandag, blev der sat fokus på de ganske lukrative fratrædelsehonorarer som kommunale topchefer får - og som trods navnet ikke engang kræver en reel fratrædelse.

Jes Lunde er selv ansat på en fem-årig åremålskontrakt, der udløber 1. januar næste år. Her modtager han et fratrædelseshonorar - selvom Rebild Kommune for længst har besluttet at forlænge ansættelsen af ham med yderligere tre år.

»Jeg synes, fratrædelsesgodtgørelserne bør være forbeholdt dem, der mister jobbet,« siger Jes Lunde.

Hans politiske chef, borgmester Leon Sebbelin (R) er helt enig med sin kommunaldirektør.

»Jeg synes, lønniveauet for direktører i kommunen er højt - og jeg er da helt enig med Jes i, at den kontrakt, han er på, er ganske attraktiv,« lyder det fra borgmesteren, der selv tjener 897.140 kroner om året.

Leon Sebbelin er godt tilfreds med, at KL og kommunaldirektørernes fagforbund, DJØF Offentlige Chefer, allerede har aftalt at udfase fratrædelseshonorarer til direktører, der fortsætter i samme stilling umiddelbart efter. Når Jes Lunde alligevel får det, skyldes det, at ændringen først træder i kraft fra 2015 - flere år efter hans ansættelse.

Hos DJØF Offentlige Chefer er man ikke enig i, at lønningerne er for høje.

»Det synes jeg på ingen måde. Man skal regne med, at man når man taler om kommunaldirektører, så har de ansvaret for mange tusind andre mennesker og er for budgetter på flere milliarder kroner. Man ville ikke kunne få en direktør på det private arbejdsmarked til at lede en virksomhed på samme størrelse som Odense Kommune til den løn, som stadsdirektøren i Odense i dag får,« siger formand Henning Thiesen.

Han er overrasket over Jes Lundes kritik, men erkender dog, at offentlige chefer ikke bør være lønførende. Det er de heller ikke i dag, siger han.

Er det rimeligt at udbetale fratrædelsesgodtgørelse til en direktør, hvis vedkommende fortsætter i jobbet?

»Det var der en del kritik af op til overenskomstforhandlingerne i 2015, hvor vi endte med at ændre det. Det gælder for kontrakter efter 2015. Vi diskuterede det med KL og andre offentlige arbejdsgivere dengang, og vi er da villige til at diskutere det igen.«

Det glæder Jes Lunde, der ikke kun synes, det er de kommunale topchefer, der tjener for meget.

»Jeg synes, direktørlønninger generelt er stukket af fra den almindelige befolkning. Det er bekymrende, at man har en klasse af direktører, der får en løn, der stikker helt af fra hvad andre får. Det har en værdi, at der ikke er så langt mellem top og bund i samfundet.«

Fra 1984 til 2001 sad han i Folketinget for SF - og selv om det måske lyder som en SF'er, der taler, så har han ingen politiske fremtidsplaner.

»Jeg er ikke i gang med at gå ind i politik igen. Jeg er ikke engang medlem af SF længere. Der er jo også topchefer i det private erhvervsliv, der mener det her.«

Kommunernes organisation, KL, vil ved de kommende overenskomstforhandlinger arbejde for, at der ikke fremover udbetales fratrædelseshonorarer til direktører, der forlænges i stillingen.