Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om en ændring af den kommunale udligning, som skal tage fra de rige bykommuner og give til de fattigere i landområderne.

Som ventet har regeringen sammen med sit parlamentariske grundlag, Enhedslisten, landet en aftale om en udligningsreform, der skal sende flere penge fra de rigeste kommuner til de fattigste.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bekræfter aftalen på sin Twitter-profil:

- Aftale om justering af udligning med EL: Mere rimelig social profil og 400 mill fra større byer til landområder. Glad, skriver ministeren.

Aftalen indebærer blandt andet, at landets rigeste kommuner skal sende 400 millioner kroner ekstra til de fattigste. Samtidig er Enhedslisten kommet igennem med kravet om en pulje, der skal støtte landets kommuner med sociale problemstillinger, som for eksempel i København, der ellers stod til at blive ramt hårdt af regeringens oprindelige udspil.

Lynaftalen kommer, efter regeringen og Enhedslisten mandag indledte forhandlingerne om en justering af den kommunale udligningsreform, der blev vedtaget i 2006 af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale. Forhandlingerne med Enhedslisten er faldet på plads efter, at forhandlingerne med V, K og DF for kort tid siden strandede.

Da regeringen ikke kunne imødekomme de Konservatives ønske om at tage borgernes rådighedsbeløb med i regnestykket, forlod partiet forhandlingerne, og Venstre fulgte trop. Alle tre partier mener, at der er tale om et forlig, og at regeringen derfor ikke kan ændre aftalen før efter et valg. Men det har Margrethe Vestager gang på gang afvist. fordi hun ikke mener, der er tale om et forlig i klassisk forstand med vetoret.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ønsker, at aftalen træder i kraft hurtigst muligt - gerne allerede 1. januar 2013.