Kulturminister Uffe Elbæk i samråd tirsdag den 4. december indkaldt af Folketingets Kulturudvalg dels om forsøgsuddannelsen i ny cirkus, dels ministerens arrangementer på Akadamiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)
Kulturminister Uffe Elbæk i samråd tirsdag den 4. december indkaldt af Folketingets Kulturudvalg dels om forsøgsuddannelsen i ny cirkus, dels ministerens arrangementer på Akadamiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012) Foto: Jens Nørgaard Larsen

Holdt han også advarslen skjult for Thorning og Vestager?

Kulturminister Uffe Elbæks politiske karriere hænger i en endog meget tynd tråd, vurderer tre politiske kommentatorer. På tirsdagens samråd gjorde han det væsentligt sværere for sig selv, mener de.

Sagen om kulturminister Uffe Elbæks (R) nære forhold til gøglerskolen AFUK kan ende med at blive et markant politisk prestigetab for såvel den radikale leder, Margrethe Vestager, som for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det vurderer politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv efter kulturministerens indsats på dagens samråd i Folketingets Kulturudvalg, hvor han måtte indrømme – stik imod tidligere forklaringer – at han var blevet advaret af sine embedsmænd mod at henlægge møder til skolen, hvor hans egen mand er ansat.

- På sit pressemøde tirsdag gav statsministeren sin uforbeholdne opbakning til Elbæk, hvorefter han går ned i kulturudvalget og spolerer det hele. Spørgsmålet er nu, om Uffe Elbæk også har holdt oplysningen om advarslen hemmelig for Margrethe Vestager og dermed for Thorning, siger Jesper Termansen.

Er det tilfældet, er der formentlig kun én udvej.

- Vestager kan fyre ham, hvis hun føler, at tilliden er brudt. Han er blevet bedt om at fremlægge alt. Har han ikke gjort det, vil det være svært at have tillid til ham, og så kan han blive bedt om at tage sin afsked, siger Jesper Termansen.

Uffe Elbæk i samråd

Politisk kommentator Thomas Larsen fra Berlingske deler forundringen over kulturministerens ageren i den efterhånden meget betændte sag. Han mener dog ikke nødvendigvis, at Uffe Elbæk er færdig.

- Elbæk har dummet sig massivt, og der er kun én vej tilbage: Læg alting frem, uden forbehold og julelege. Det er helt uforståeligt, at han ikke har håndteret sagen bedre, siger Thomas Larsen, der vurderer, at det fortsat er op til Enhedslisten at afgøre, hvorvidt Uffe Elbæk kan fortsætte som kulturminister.

- Enhedslisten vil gerne hjælpe ham væk fra afgrunden, men med sin indsats i dag har han ikke gjort det nemmere for sig selv, og det er tydeligt, at Enhedslistens folk er dybt frustrerede over ham, lyder det fra Berlingskes kommentator.

Ifølge Radio24syvs politiske redaktør vil Elbæk være ekstremt svækket, hvis han får lov til at beholde sin ministertaburet.

- Hele fremtoningen under samrådet viser en mand, der har mistet al autoritet. Der vil gå lang tid, før han har reetableret sig selv, og selv om han eventuelt bliver renset af Rigsrevisionen, står han svækket tilbage, konstaterer Jesper Termansen.

BTs egen kommentator Lotte Hansen udlagde tidligere på aftenen Elbæks chancer således:

- Enhedslisten har vist at de er benhårde i denne sag. Og er der det mindste at komme efter når Rigsrevisionen kommer med sin rapport, så er jeg ret sikker på at Enhedslisten vælter Elbæk som minister. Her ser vi et støtteparti, der gerne stiller sig i opposition. Surt for Elbæk, som risikerer, at blive ofret i det spil.

- Uffe Elbæk har udvist særdeles dårlig dømmekraft i denne sag, når det drejer sig om favorisering af venner og familie. Men når det er sagt, mener jeg også han er blevet svigtet af sit ministerium. 'Den gode ven' i ministeriet sprang først ud som rådgiver efter fem middage.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.