Har du tænkt tanken? Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i regering sammen? Det er bare et spørgsmål om tid, mener politisk kommentator. 

En ny måling foretaget af Norstat for Altinget viser, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står til at få 90 mandater tilsammen og kan dermed danne en flertalsregering, hvis der var valg i dag. Det er da også bare et spørgsmål om tid, hvis man spørger BT's politiske kommentator, Søs Marie Seerup.

»Det er ligeså sikkert som amen i kirken, at der kommer en S-DF-regering på et tidspunkt. Det er mere et spørgsmål om, hvornår tiden er moden til det,« siger Søs Marie Seerup til BT.

Hun mener, at det er åbenlyst, at de to partier flirter med hinanden. I de seneste par år har det været en flirt, som måske mest af alt har haft karakter af, at de ville »rive hinanden i rottehalerne« og hænge hinanden ud. Men nu er der måske udsigt til en forandring i dansk politik.

»Jeg tror, at mange fornemmer, at der er et skifte på vej i den flirt, der har været mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, og at der kan være et konkret samarbejde på vej. Det presser den eksisterende magtbase, at der er to partier, som forsøger at nærme sig hinanden og tilsammen kan skaffe 90 mandater,« siger Søs Marie Seerup.

DF har tidligere afvist et samarbejde

Dansk Folkeparti afviste, at et regeringssamarbejde kunne komme på tale, da Helle Thorning-Schmidt var formand for Socialdemokraterne. Historisk har Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti haft et anstrengt forhold, og de to partier har været hårde i retorikken overfor hinanden. Det mest kendte eksempel er formentlig, da forhenværende formand for Socialdemokraterne Poul Nyrup Rasmussen sagde til Dansk Folkeparti, at »stuerene, det bliver I aldrig«. Men det har ifølge politisk kommentator på Altinget Erik Holstein ændret sig.

»S-toppen har et fuldstændig afslappet forhold til Dansk Folkeparti. Den nuværende DF-ledelse har heller ikke det samme problem med Socialdemokraterne, som forhenværende formand for DF Pia Kjærsgaard for eksempel havde i fortiden. Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister efter næste valg, så er jeg ikke i tvivl om, at der vil komme et meget tættere samarbejde end nogensinde før mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. De kommer ikke til at danne regering efter næste valg, men jeg vil ikke udelukke, at det på sigt kan det blive et regeringssamarbejde,« siger Erik Holstein til BT.

S og DF har nærmet sig hinanden politisk

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har nærmet sig hinanden politisk. Begge partier afviser for eksempel at pille ved pensionsalderen, som den nuværende regering har lagt op til.

Socialdemokraterne har også flyttet sig på udlændingepolitikken. Det så man senest i diskussionen om kvoteflygtninge.

»For bare et par år siden var det utænkeligt, at S ikke ville have været forargede over det. Nu erklærer de sig enige i det. Så der er rigtig mange politiske områder nu, hvor Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti flugter hinanden fint,« siger Søs Marie Seerup.