Både Lars Løkke Rasmussen og Lars Barfoed vil givetvis have de alvorlige miner på, når de i dag fremlægger regeringens 2020-plan.

Men samtidig kan partilederne for Venstre og De Konservative ifølge politiske kommentatorer glæde sig over, at 2020-udspillet giver dem ny luft inden det forestående folketingsvalg.



- Med 2020-forhandlingerne kan Lars Løkke selv speede op for eller forsinke processen frem til en valgkamp. Der vil være logik i, at det hele kan køres igennem på en måneds tid, men han vil også kunne argumentere for, at dele af det først skal afgøres på den anden side af sommerferien. Dermed giver han sig selv så meget elastik, som det er muligt at få så kort før et valg, siger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.



Kommentator-kollegaen Hans Engell er overbevist om, at regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti allerede har hovedskitsen med de store linjer til en 2020-aftale på plads.

- Derfor anser jeg også de aktuelle valgrygter for helt overdrevne. Når forhandlingerne med Socialdemokraterne og De Radikale er brudt sammen, sætter regeringen og Dansk Folkeparti sig til bordet og gør aftalen færdig.Så står det Løkke frit for at tage valget nu eller til efteråret. Min fornemmelse er, at han føler, at tingene arbejder mere i hans retning end imod ham. Det taler for, at han venter til efteråret, vurderer Hans Engell.

Han forventer ikke, at det bebudede budgetloft, der frem mod år 2020 vil sænke de offentlige udgifter til 27 pct. af den samlede økonomi mod 29 pct. i dag, vil blive særlig mærkbart.

Budgetloft mest kosmetik

- Det er langt mere kosmetik end realiteter. Hvis det var så enkelt, havde VKO-flertallet jo bare kunnet gøre det gennem de sidste 10 år, hvor de selv har haft flertallet på alle finanslove.

Der kommer sikkert nogle udmeldinger om markante hensigter, men det bliver ikke bestemmelser, der betyder, at landets finansminister kommer for Rigsretten, hvis udgiftsloftet bliver sprængt, forventer Hans Engell.

Niels Krause-Kjær forudser, at regeringen i sit udspil vil gentage Lars Løkkes meldinger fra nytårstalen om efterlønnens afskaffelse, men reelt er det tænkt som en profileringsvase, som Dansk Folkeparti kan få lov at skyde ned.

- Efterlønnen vil være en ordentlig saftig bøf, som bliver serveret til Dansk Folkeparti som en meget tydelig indrømmelse, siger han.

- Når man virkelig er interesseret i at nå et forlig, sørger man for at få så meget ind på bordet som muligt. Når der virkelig er kommet kød på bordet, er det langt lettere at give hinanden indrømmelser og nå i mål, så alle kan forsvare slutresultatet, siger Niels Krause-Kjær.