Eva Kjer Hansens ministerliv hænger i en tynd tråd. Regeringen er i krise. Og stemningen i blå blok er på nulpunktet.

Velkommen til en ny og spændende dag i dansk politik. En dag, som i hvert fald teoretisk, kan ende med udskrivelsen af et folketingsvalg.

En forholdsvis banal ministerstorm endte tirsdag aften med en regulær regeringskrise, og det var ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen selv, der bidrog til dramatikken.

En normal arbejdsdag på Christiansborg blev pludselig højdramatisk tirsdag, da et samråd med Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen endte med, at De Konservative udtrykte mistillid til ministeren.

De Konservative støtter ministerens landbrugspakke, men udtrykke alligevel mistillid til Kjer Hansen, fordi partiet mener, hun har givet Folketinget et misvisende billede af pakkens konsekvenser.

Dramatikken tog til, da statsministeren efterfølgende skrev på de sociale medier, at han havde indkaldt lederne af de blå partier til møde. 'Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...'

Dermed var en ministerkrise pludselig forvandlet til en regeringskrise.

Politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen, skriver på politiko.dk, at sammenholdet i blå blok vakler, og at et hurtigt folketingsvalg kan blive en realitet.

»I yderste konsekvens kan sagen ende i folketingssalen, hvor Søren Pape og den decimerede konservative folketingsgruppe kan komme til at stemme for en mistillidsdagsorden til miljø- og fødevareministeren og i sidste instans bringe Lars Løkke Rasmussen til fald, hvis han gør sagen til et kabinetsspørgsmål.«

Redaktionschef på Politiken, Jakob Nielsen, beskriver i en kommentar i avisen, hvordan statsministeren, som er glad for at kommunikere både små og store politiske budskaber på Facebook og Twitter pludselig selv satte spørgsmålstegn ved regeringens overlevelse.

»Tirsdag aften brugte han sociale medier til at udløse en regulær regeringskrise, der bringer minder om Helle Thorning-Schmidts famøse pressemøde, hvor hun bevidstløst gentog »Der kommer en god løsning i morgen«. Det skete, da han på både Facebook og Twitter skrev: »Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...«. Med de ord forvandlede han en trods alt relativt banal ministerstorm til et spørgsmål om hele regeringens overlevelse.«

Jakob Nielsen mener dermed, at det var 'Løkkes Facebook-fingre', der udløste regeringskrisen:

»Man kan være enig eller uenig i de konservatives beslutning om at trække tæppet væk under Eva Kjer Hansen – og det er et helt åbent spørgsmål, om den beslutning bliver en vindersag, eller om den ender som Søren Papes Waterloo. Men det var statsministeren selv, der med sin udmelding på sociale medier pustede konflikten op til en egentlig regeringskrise – forbløffende nok uden nogen klar strategi for, hvordan konflikten skal afmonteres.«

Blandt avisernes politiske kommentatorer er der i skrivende stund uenighed om, hvorvidt sagen er en vindersag for De Konservative.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup mener, at det bliver svært for formand Søren Pape Poulsen at forklare, at partiet står bag både regeringen og landbrugspakken, men ikke bag ministeren.

»Det bliver simpelthen for svær en sag for dem at forklare,« sagde hun onsdag morgen til TV2 News.

DRs politiske analytiker mener, at den konservative formand nu gør, som mange har efterlyst i lang tid, han træder i karakter. Bjarne Steensbeck er dog i tvivl om, om partiet får det ud af sagen, som de ønsker.

»For første gang viste Pape tænder. Nu er spørgsmålet så, om det var den rigtige sag at gøre det på. Resten af partierne i blå blok har allerede travlt med at vise, at det er de Konservative, som bare ikke har fået læst ordentligt på sagerne.«

Berlingske kommentator Thomas Larsen siger det mere direkte:

»Kommer han (Pape) til at udløse et valg i løbet af de næste døgn, risikerer han, at ikke blot V-regeringen ryger, men også at de Konservative får svært ved at blive repræsenteret i Folketinget. Dermed vil mandagens store 100 års jubilæumsfest for Det Konservative Folkeparti komme til at stå i et endnu mere pauvert og flakkende skær.«