Trods støtte fra statsministeren har Eva Kjer Hansen (V) valgt at trække sig som miljø- og fødevareminister. Og dét er et slag i ansigtet for Lars Løkke Rasmussen, vurderer politisk kommentator Søs Marie Serup.

»Jeg trækker mig. Jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen II.«

Kl. 9:51 lørdag morgen kom ovennævnte melding fra den nu afgåede miljø- og fødevareminster Eva Kjer Hansen. Langt om længe, vil nogen måske mene.

Ifølge BTs kommentar Søs Marie Serup kunne udfaldet i hvert fald ikke have været anderledes.

»Det endte jo som det måtte. Der var ikke andre bare rimelig fornuftige udgange på den sag,« siger Søs Marie Serup, og fortsætter:

»Men det har været en dyr sag for Lars Løkke Rasmussen. Det er lykkedes for ham at gøre sig selv svagere den sidste uge og få det blå regeringssamarbejde til at se endnu mere dysfunktionelt ud, end det gjorde i forvejen.«

Når der alligevel er gået så mange stormfulde dage uden, at den uundgåelige tilbagetrækning fra Eva Kjer Hansens side skete, så skyldes det ikke mindst en fejlslagen strategi fra statsministerens side.

»Det var et forsøg på at presse Søren Pape Poulsen på plads. Man kan sige, at hvis det træk Løkke tog tirsdag aften med at indkalde alle partilederne til drøftelser om regeringens fremtidige eksistens, havde virket, så havde han aftvunget sig stor respekt både i offentligheden og i forhold til partilederne. Men det virkede bare ikke. Den chok-strategi - hvor han pustede sig op og raslede med sablerne - den virkede ikke.«

»Søren Pape Poulsen blev ikke bange. Han stod fast istedet og blev mere og mere provokeret af Venstres metoder undervejs og stod endnu mere fast,« siger Søs Marie Serup.

»Så skiftede Løkke strategi og troede, at han kunne massere Søren Pape Poulsen på plads, men istedet er de Konservative blevet forbitrede over det massive pres, de har oplevet, er sat i værk fra Venstres side, og det har provokeret dem til at stå endnu mere fast,« forklarer Søs Marie Serup.

Det var BT og Berlingske afdækning af de tilblivelsen af den omstridte landbrugspakke, som i ugevis har fået stolen til at brænde under Eva Kjer Hansen og hendes ministerpost.

Igen og igen har hun fastholdt, at hun ikke har fejet noget ind under gulvtæppet, og at de beregninger der lå til grund for landbrugspakken, var korrekte og retvisende.

Men den fremstilling har adskillige eksperter skudt ned.

Trods den politiske virak, har Lars Løkke Rasmussen fastholdt sin tillid til ministeren, og nægtet at fyre hende.

Udsigten til et flertal for et mistillidsvotum i folketingsalen har dog i 11. time fået Eva Kjer Hansen til at træffe den uundgåelige beslutning.