Jarl Cordua og Lars Løkke Rasmussen (V).
Jarl Cordua og Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Niels Ahlmann Olesen / Asger Ladefoged

17,1 procent. Så få danskere ville sætte deres kryds ud for Venstre, hvis der var folketingsvalg i dag. Det viser gennemsnittet af februars meningsmålinger ifølge Altinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans regering er netop nu ude i dyb, dyb krise. Ikke siden 1990 har det hæderkronede parti ligget så lavt i meningsmålingerne.

Ifølge politisk kommentator Jarl Cordua er der flere grunde til, at befolkningen i den grad vender tommelfingeren nedad overfor regeringspartiet netop nu.

Lars LØkke

løkke og serup 123

Problemerne startede allerede i dagene efter valgsejren, hvor Lars Løkke Rasmussen kom på en ualmindelig hård opgave som kongelig undersøger. Efter hårde forhandlinger måtte Løkke erkende, at en bred borgerlig regering var umulig, og det bidder statsministeren i haserne nu.

»Man skal huske på, at regeringen ikke er populær blandt danskerne. Der var ikke mange, som ønskede en ren Venstre-regering. Folk havde gerne set, at Dansk Folkeparti var gået med, men det vurderede de var alt for farligt,« siger Jarl Cordua til BT.

Løkke

Den rene Venstre-regering er igen og igen blevet presset i defensiven - endda af sine egne støttepartier. Senest forlangte - og fik - De Konservative miljøminister Eva Kjer Hansens hoved på et fad, fordi Lars Løkke Rasmussens eneste reelle alternativ havde været at udskrive valg. Et alternativ som meget vel kunne have kostet Løkke nøglerne til statsministeriet. Eva Kjer Hansen valgte efter en lang nervekrig selv at trække sig, så Løkke slap for at skulle fyre hende.

Sagen viser ifølge Jarl Cordua tydeligt, at selv vennerne i blå blok ikke skåner regeringen, når de vil markere sig i kampen om vælgernes gunst.

»Løkke har det problem, at der ikke er mange, som vil stille sig op og forsvare regeringens politik. Heller ikke blandt hans støttepartier. Tværtimod har både De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti raslet med sablerne og truet med valg i utide, hvis de ikke får deres mærkesager igennem,« siger Jarl Cordua og fortsætter:

»Det slider enormt meget på regeringen, fordi den igen og igen presses i defensiven. Løkke har ikke meget plads at manøvrere på.«

1se28lokkePapeJoh.jpg

Eva Kjer Hansen trækker sig som minister Eva Kjer i historisk k

Sluppet billigt

End ikke på udlændingepolitikken, som ellers var en af de tungtvejende årsager til blå bloks valgsejr, har Venstre-regeringen vind i sejlene. Udlændingepolitikken er i den grad en politisk kampplads, hvor det nærmest er umuligt at finde en linje, som nyder bred opbakning.

»Der er ikke mange, som kan lide regeringens udlændingepolitik. Enten synes folk, den er for slap – ellers synes de, den er for stram,« siger Jarl Cordua.

dfsasdfsda

Det understreges af, at Dansk Folkeparti, som ønsker markante stramninger på området, har manifesteret sig som Danmarks næststørste parti med en vælgertilslutning omkring 20 procent i meningsmålingerne, mens Alternativet, De Radikale og Enhedslisten, som taler varmt for en lempeligere udlændingepolitik, er gået markant frem siden valget.

Trods vælgerflugt og krisestemning mener Jarl Cordua, at Lars Løkke Rasmussen og regeringen har grund til at se positivt på fremtiden.

»Jeg hører til dem, der mener, at Løkke og regeringen er sluppet billigt. De var under et kæmpe pres under Eva Kjer-sagen fra alle sider. Så der må være lettelse blandt de borgerlige, når de ser, at rød blok kun fører knebent efter den kæmpe krise de var ude i,« slutter han.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen mandag aften.

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.