Udlændingeminister Inger Støjberg udfordrer regeringens parlamentariske bagland med sin melding om at genoptage ti gange så mange sager om statsborgerskab som hidtil udmeldt.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er ude med den ideologiske fane, når hun pludselig vil have ti gange så mange sager genbehandlet om tildeling af statsborgerskab på dispensation.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på baggrund af meldingen fra Støjberg om, at hun ønsker at få genoptaget 2.750 sager om tildeling af statsborgerskab på dispensation.

»Inger Støjberg går helt til grænsen i den her sag, og det gør hun på to felter: Dels udfordrer manges mening om, hvad der er ret og rimeligt, når man har stillet folk i udsigt, at de får statsborgerskab og bagefter kommer og siger, at man godt lige vil se på det én gang til. På den front får hun ganske massiv kritik,« siger Thomas Larsen.

Og kritikken kommer ikke kun fra venstrefløjen, påpeger han.

»Dels udfordrer hun tingene til det yderste, når man ser på regeringens eget parlamentariske bagland. Én ting er, at venstre side af folketingssalen er rasende, noget andet er, at der også er modstand internt i blå lejr, hvor Liberal Alliance kritiserer ministerens fremgangsmåde,« siger den politiske kommentator.

Netop Liberal Alliances indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen (LA), har kaldt det uanstændigt, at man vil begynde forfra med at behandle sager om statsborgerskab, når hovedparten af ansøgerne allerede har fået brev fra Justitsministeriet om, at de er indstillet til statsborgerskab.

Derfor bliver det ifølge Thomas Larsen også svært for Inger Støjberg at samle flertal for en ny skrappere kurs over for de udlændinge, der allerede har fået stillet statsborgerskab i udsigt.

»Når hun alligevel vælger at gøre forsøget, er det fordi, hun vil bøje i neon, at regeringen og hun selv mener, at for mange udlændinge har haft for nem adgang til at få statsborgerskab, og at procedurerne for at få dispensation har været for slappe. Så jeg tror, man skal se det meget som et ideologisk opgør, hvor Inger Støjberg er interesseret i at få markeret forskellen på den politik, hun står for, og den politik, der blev fulgt tidligere,« siger Thomas Larsen.

Og selv om nogle vil mene, at Støjberg går lige lovligt langt, så har hun formentlig et flertal af danskerne bag sig, vurderer han.

»Nogle vil nok se kritisk på det og mene, det er urimeligt, at man vil tage noget fra folk med tilbagevirkende kraft, når folk har fået udsigt til statsborgerskab. På den anden side kan man se på meningsmålingerne, at regeringen har et stort flertal af befolkningen bag sig, når det handler om at stramme op på alle de steder, det kan lade sig gøre, når det gælder udlændingeområdet,« siger Berlingskes kommentator.