Meget tyder på, at Annette Vilhelmsen vil give SF-rebellen Özlem Cekic et ordførerskab. Det er et klogt træk, vurderer Berlingskes politiske kommentator.
Meget tyder på, at Annette Vilhelmsen vil give SF-rebellen Özlem Cekic et ordførerskab. Det er et klogt træk, vurderer Berlingskes politiske kommentator. Foto: Keld Navntoft

Efter knap fire måneder med mundkurv på står Özlem Cekic (SF) foran et comeback i dansk politik. Tirsdag ventes hun at få et nyt ordførerskab og dermed genvinde retten til at udtale sig på SFs vegne.

Bag beslutningen står den nye partileder, Annette Vilhelmsen, som ifølge flere mediers oplysninger vil tage Cekic til nåde, efter hun tilbage i juni brød partidisciplinen og afviste at stemme for regeringens skattereform. Det er et tiltag, som får ros med på vejen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er et klogt træk. Hvis Özlem Cekic får comeback og igen bliver en trækkraft for SF, har Annette Vilhelmsen opnået en klar gevinst som ny formand, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Det var den tidligere partiledelse, der i juni besluttede at fjerne Cekic som socialordfører og forbyde hende at udtale sig om SF-politik. Beslutningen har været en torn i øjet på mange SFere, der så degraderingen som en helt unødvendig hård straffeaktion, påpeger Thomas Larsen.

- Nu har Annette Vilhelmsen en unik mulighed for at slå en streg over sagen og sikre, at Özlem Cekic bliver et fuldgyldigt medlem af SFs folketingsgruppe og dermed sætte et punktum for konflikter, der herskede under Villy Søvndal og Thor Möger Pedersens ledelse, siger han.

- Kritikerne vil måske sige, at det er urimeligt, at hun får så hurtigt et comeback, når hun så eftertrykkeligt har undergravet den tidligere ledelse og gjort oprør mod centrale dele af partiets politik. Men det er fortid nu, og Annette Vilhelmsen har en chance for at få alle i partiet til at trække samme vej, forklarer Thomas Larsen.

Han mener ikke, at den nye partileder skal frygte et nyt oprør fra Özlem Cekic.

- Jeg tror, at Cekic har testet grænserne for, hvad man kan tillade sig som medlem af en folketingsgruppe. Der skal meget til, før hun bryder partidisciplinen igen, siger Berlingske-kommentatoren.

- Selvfølgelig er der tale om et eksperiment fra Annette Vilhelmsens side, men jeg er overbevist om, at det er et eksperiment, der har ret gode chancer for at falde heldigt ud, erklærer han.

Ifølge politiken.dk er Özlem Cekic udset til ny sundheds- og psykiatriordfører. Cekic ønsker ikke selv at kommentere forlydenderne om et comeback, men siger til netavisen, at hun er bekendt med formandens indstilling.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.