Racismedømte Mogens Camre har særstatus i Dansk Folkeparti og kan tillade sig langt mere end andre medlemmer, vurderer en politisk kommentator.

Der er forskel på folk i Dansk Folkeparti, når der ryger en finke af panden og en grov bemærkning om muslimer bliver slynget ud. Nogle ryger ud på røv og albuer, mens andre får lov til at blive, selv om de i princippet har ytret sig lige groft.

Senest er Mogens Camre, byrådspolitiker og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, blevet dømt for et racistisk tweet, hvor han sammenligner muslimer med Hitler. Det får ikke konsekvenser for hans medlemskab Dansk Folkeparti, og det er fordi, kan tillade sig mere end andre medlemmer, siger Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator:

Læs også:

»Mogens Camre har åbenbart en særstatus i Dansk Folkeparti. Der har været andre tilfælde, hvor mindre prominente medlemmer har sagt noget lignende, og er blevet smidt ud. Men Mogens Camre er man altså ikke klar til at ekskludere. Det må være en beslutning i partiet om, at han er nærmest urørlig,« siger han.

Camre blev dømt ti dagbøder á 800 kroner for overtrædelse af racismeparagrafen. Dommen falder for en udtalelse, han skrev på sin Twitter-profil i 2014:

»Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.«

Men dommen til trods kan Mogens Camre altså forblive medlem af DF, fastslår politisk næstformand Søren Espersen (DF).

»Sagen var i virkeligheden allerede afsluttet for vores vedkommende, da Mogens Camre med det samme trak sin udtalelse tilbage og beklagede. Jeg forstår ikke, at man rejser en sag mod en mand, der har beklaget sine udtalelser,« siger han til Politiko.dk.

Men betyder det ikke noget for jer, at retten fastslår, at der her er tale om racisme?

»Nej, for det udtryk er så udvandet efterhånden. Vi får det stukket i hovedet ved enhver given lejlighed. Bare man er modstander af indvandring og ønsker en anden indvandringspolitik, så er man racist. Ordet har fuldstændig mistet sin betydning, og derfor tager vi det ikke særlig alvorligt,« siger Søren Espersen.

Læs også:

I 2006 blev ni lokalformænd og sekretærer ekskluderet, fordi de i interview med TV 2 og Ekstra Bladet gav udtryk for, at man godt kunne være medlem af partiet, selv om man sympatiserede med nazistiske bevægelser.

Og i starten af i år blev flere medlemmer af Dansk Folkeparti ekskluderet, fordi de skrev hadefulde beskeder om muslimer på Facebook.

Troels Mylenberg mener, at Dansk Folkeparti risikerer at tabe vælgere, fordi dommen mod Mogens Camre ikke får konsekvenser. Han henviser især til de tusindvis af vælgere, der er skiftet til DF fra Socialdemokraterne eller Venstre.

»Det er jo derfor, at partiet normalt slår meget hårdt ned på dem, der træder ved siden af. Men Mogens Camre har åbenbart en magisk formel, der gør, at han er hævet over den slags disciplinære foranstaltninger i partiet,« siger den politiske kommentator.

Læs også:

Mogens Camre har anket byretsdommen til landsretten.

»Det er meget vigtigt, at der er ytringsfrihed for politikere. Der skal være højt til loftet i den politiske debat. Selv om der er nogen, som mener, at Mogens Camre har været alt for langt fremme i det her konkrete tweet, må man sige, at det ikke er det samme som, at der skal dømmes for racisme,« siger hans advokat, Peter Trudsø.