Lyt til artiklen

Danmarks nyudnævnte ældreminister, Thyra Frank, er 'en galionsfigur på regeringens projekt' og en 'statsbetalt smagsdommer. Sådan lyder det fra Jarl Cordua, der er politisk kommentator og vært på Radio24syv.

Thyra Frank og hendes nyoprettede post som ældreminister er kommet i alvorlig modvind, efter at hun i et interview med TV 2 søndag aften forklarede, at forholdene for de ældre ikke er hendes ansvar - det er kommunernes.

Som sådan er der ikke noget nyt i, at ældreplejen styres i kommunerne, men når den nye regering har valgt at oprette en ny ministerpost på området, skulle man tro, at det overordnede ansvar ville blive flyttet.

At dømme ud fra interviewet med Thyra Frank lader det dog ikke til at være tilfældet. Politisk kommentator Jarl Cordua kalder hende for en galionsfigur og ser ikke meget indhold i den nye ministerpost, der er en del af sundheds- og ældreministeriet.

»Hun er galionsfigur på et projekt, hvor Liberal Alliance og resten af regeringen gerne vil fortælle, at de vil tage ældreplejen og ældres problemer alvorligt. De har ikke givet hende nogle magtmidler, der gør det sandsynligt, at hun kan gøre noget ved det. På den måde bliver en form for statsbetalt smagsdommer for, hvordan kommunerne skal lave ældrearbejde,« siger Jarl Cordua til BT.

64-årige Thyra Frank har været forstander på plejehjemmet Lotte i 23 år, inden hun gik ind i politik i 2011, og ifølge Jarl Cordua er det da også den Thyra Frank, som regeringen har valgt at drage fordel af.  

»Thyra Frank er noget andet end de talende jakkesæt. Hun har et godt hjerte, og alle – inklusiv undertegnede – ville elske at ende deres dage på hendes plejehjem. Hele den sympati, der er omkring plejehjemsbestyreren Thyra Frank, vil LA selvfølgelig gerne kapitalisere på og prøve at overføre til politikeren Thyra Frank,« lyder det fra Jarl Cordua.

Men lige nu har han svært ved at sige, hvor politikeren Thyra Frank kommer ind i spillet.

»Leger hun politiker, eller er hun politiker? Man har mest indtrykket af, at hun leger politiker. Når der ikke er noget indhold i ens ministerpost, er man jo bare en, der er blevet placeret i det politiske cirkus. Hendes post er et 'kosteskab' i sundhedsministeriet, hvor man har kaldt hende for minister.«

Den nyslåede ældreminister har ofte været vant til at kunne støtte sig til sin partileder, Anders Samuelsen, men da hun søndag aften over for TV 2 Nyhederne stod på egne ben, lagde hun ansvaret fra sig og havde svært ved at svare præcist på de kritiske spørgsmål.

»Ved at der kommer fokus på de her ting, og man kan se, at det ikke er rimeligt, så tror jeg simpelthen på, at man i kommunerne vil gå ud og se på, hvordan de kan gøre det her bedre,« sagde Thyra Frank blandt andet i indslaget, der blev sendt på TV 2 søndag aften.

Men kritiske spørgsmål fra journalister er naturligvis en disciplin, man skal kunne magte som minister. »Velkommen til Superligaen i dansk politik,« lyder det fra Jarl Cordua.

»Man kan ikke have støttepædagog på, når man stiller sig op foran den kritiske presse. Der skal man være velforberedt og kunne svare rimeligt klart på spørgsmålet. Der er ikke nogen badebilletter i dansk politik - slet ikke for ministre.«