Johanne Schmidt-Nielsens ageren i forlængelse af forlig om finansloven, kan få ganske alvorlige konsekvenser for Helle Thorning-Schmidt, mener Ralf Pittelkow, der er ansvarshavende redaktør på Den korte Avis og tidligere politisk kommentator for Jyllands-Posten.

- Thorning kan kun vinde næste valg, hvis hun får hevet rigtigt mange af de midtervælgere, der har forladt partiet, tilbage. Og midtervælgere synes, det er en rigtig dårlig ide, at hun samarbejder med venstrefløjen, hvis politik de er grundlæggende uenige i, siger Pittelkow.

Han anerkender regeringens indsats under finanslovsforhandlingerne, hvor han mener Corydon viste, at han har styr på tingene.

- Men når Johanne så opfører sig, som hun gør, så gør det midtervælgerne skeptiske og Thorning risikerer at miste endnu flere vælgere. Vælgerne har været vidne til, at Johanne først stiller ultimative, skarpe krav og så ender hun med at skrive under på nærmest ingenting.

- Derefter nægter hun at følge en god dansk politisk tradition om, at når man har indgået et forlig, så går alle parter ud sammen og lægger vægt på de positive elementer, man hver for sig ser i aftalen.

- Det virker både umodent og studentikost at opføre sig på den måde, og det virker ikke seriøst, siger Pittelkow.

Men mange roser hende for ærligheden. Tror du ikke, at folk med en snert af politikerlede, sætter pris på, at hun taler lige ud af posen?

- Jeg tror, at der blandt en del af Johannes kernetropper vil være mange, der tænker sådan.

- Men Helle Thornings problem er, at hun skal have fat i midtervælgerne. Og de forventer altså, at man opfører sig ansvarligt, velovervejet og besindigt, så man kan have tillid til dem. Johanne lignede jo en, der kom ud fra et stormfyldt møde i Danske Gymnasieelevers sammenslutning.

- Og når vælgerne så samtidig ser, at Helle Thorning gør sig afhængig af Enhedslisten ved at indgå aftaler med dem, så smitter mistilliden af på hende.

En ny meningsmåling, som Gallup har udført for Berlingske 12. november 2012, viser, at kun en fjerdedel af vælgerne foretrækker, at regeringen indgik finanslovsaftalen med Enhedslisten.

Hvad er dit råd til Thorning?

- Hun mangler stadig at få en del reformer på plads, fx. kontanthjælpsreformen. Hun har to muligheder. Enten kan hun drosle ned for reformerne eller også får Lars Løkke sin hævn, for så er hun nødt til at kalde på ham.

- Jeg tror, at SF og Socialdemokraterne helst vil drosle ned på reformerne, men det vil Vestager ikke. Det giver Lars Løkke gode muligheder for at komme på banen, siger Pittelkow.

Valgforsker Sigge Winther-Nielsen fra Københavns Universitet er enig i, at det for Socialdemokraterne handler om at vinde vælgerne fra midten. Men han deler ikke Pittelkows analyse.

- Jeg synes, der både er en god og en dårlig historie i forliget. Parlamentarisk har regeringen fået flere manøvremuligheder ved at indgå forlig med Enhedslisten.

- Jeg vil klart betegne hele forhandlingsprocessen og resultatet som en sejr for regeringen.

- Men blandt vælgerne ser det mere mudret ud. Først virkede det amatøragtigt, at Johanne ikke ville stille op til fælles pressemøde. Men derefter satte de sig på hele mediefladen og kom ud på alle medieplatforme, siger Sigge Winther-Nielsen.