Balladen om boligydelsen til ældre kan blive et hårdt slag mod Dansk Folkepartis image og troværdighed. Det vurderer Berlingske Tidendes politiske kommenator, Thomas Larsen.

Forhandlingerne om finansloven er endt i kaos. En aftale om finansloven er ellers forhandlet på plads og mangler bare at blive stemt igennem i Folketinget. Men nu siger Dansk Folkeparti lige pludselig, at de ikke vil stemme for den aftale, de selv har indgået som regeringens største støtteparti.

Årsagen er, at det er kommet frem, at flere tusinde pensionister med en årlig husstandsindkomst på under 150.000 kroner vil miste boligydelse som følge af den nye finanslov. Ældre Sagen har kritiseret aftalen i stærke vendinger og hævder, at Dansk Folkeparti udemærket kendte til de negative konsekvenser, aftalen ville få for de ældre. Dansk Folkeparti derimod hævder, at de er blevet ført bag lyset af Finansministeriet, der ifølge partiet må have lavet en regnefejl. Oppositionspartierne i rød blok lugter blod og kræver en straksforspørgselsdebat, der skal kaste lys over, hvor meget Dansk Folkeparti vidste hvornår.

Uanset hvordan det ender, er sagen meget skadelig for Dansk Folkeparti, vurderer Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Den kunstneriske karakter bliver uhyrlig lav, for set med offentlighedens øjne er det jo noget rod, at man sidder og forhandler og når frem til et resultat, og så har man tilsyndeladende ikke styr på tal, beregninger og fakta. Derfor står man jo lidt tilbage som nogle amatører. Så kan man skændes om, hvorvidt de prøver at snyde og måske lyver over for offentligheden, eller om de faktisk har været i god tro, da de indgik aftalen i Finansministeriet. Men det korte og det lange er, at det samlede forløb, det er skadeligt, det er rodet og det virker ikke særligt professionelt,« siger Thomas Larsen.

Det rodede forløb omkring finanslovsaftalen er især skadeligt for Dansk Folkeparti, fordi de handler om ældreområdet, der siden partiets stiftelse i 1995 har været en absolut mærkesag.

»Dansk Folkeparti har altid været kendt som partiet der tog stor hensyn til de ældre, og det er der blevet stillet et stort spørgsmålstegn ved i løbet af de seneste par dage. Vi er inde og røre ved partiets DNA. I modsætning til de fleste andre partier på Christiansborg, har de ligesom oparbejdet et ry som man kan stole på, og dem man ved hvor man har. Hvis det ligepludselig ikke er tilfældet, skaber det forvirring, ængstelse og vrede hos mange vælgere,« siger Thomas Larsen

DFs finansordfører René Christensen afviser over for Ritzau, at partiet har begået en fejl. Han hævder, at DF fik nogle bilag fra Finansministeriet, der viste at 93.000 husstande ville opleve et løft mellem 0 og 1200 kroner indfaset i 2020.

»Ingen, som havde en indkomst under 153.000 kroner om året, ville opleve at blive skåret i boligydelse. Vi har ikke sovet i timen, men der er nogen, som har regnet forkert. Det skal vi have rettet op på,« siger René Christensen til Ritzau.

Han kræver, at forslaget om boligydelse bliver pillet ud af aftalen, før DF stemmer for.

Finansloven for 2016 skal efter planen tredjebehandles og vedtages 21. december.