Når Simon Emil Ammitzbøll indkalder til pressemøde tirsdag kl. 13 på Christiansborg for at fortælle om sine planer om at stifte et helt nyt parti, får han brug for næsten overjordiske evner. Sporene efter Liberal Alliance burde kunne skræmme selv den mest ihærdige politiker fra forestillingen om, at det kan lade sig gøre.

Simon Emil Ammitzbøll har, ifølge Ekstra Bladet, gennem nogle måneder som løsgænger overvejet sin politiske fremtid.

I midten af oktober fik han nok af Margrethe Vestagers ledelsesstil og trak sig i protest fra Det Radikale Venstre, han gerne havde set i tættere samarbejde med Venstre og De Konservative.

Simon Emil Ammitzbøll, der opfatter sig selv som en borgerlig humanistisk fritænker, har formentlig blikket rettet imod den store vælgermasse, der viste sig efter dannelsen af Ny Alliance i foråret 2007.

Før al balladen med folketingskandidaterne og det omsiggribende kaos i de strategiske og politiske meldinger, demonstrerede Ny Alliance, at der var en vælgermasse på måske fem-ti procent , som umiddelbart kunne flyttes.

Vælgere, som følte sig hjemløse i både rød og blå blok og som i hvert fald gennem de første måneder lod sig besnære af tanken om noget nyt, anderledes og sympatisk.

Men historien har vist, at uden en helt klar politisk profil, en ordentlig organisation og et stærkt greb om ledelsen, smuttede vælgerne lige så hurtigt igen.

Om end Simon Emil Ammitzbøll er respekteret for sit gåpåmod og skarpe evner som politiske debattør er det svært - for ikke at sige umuligt - at se, at han skulle have styrken til at genoplive en ny vælgerskare på Liberal Alliances gravsted.

Et nyt parti kræver masser af penge, troværdige og driftssikre kandidater – og ikke mindst et sæt af politiske idéer, vælgerne oplever, at de ikke kan få andre steder.

Det bliver en ekstrem udfordring for Simon Emil Ammitzbøll at overbevise om, at han kan levere den vare.